IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай отвръща на удара с разследване срещу Ericsson

5G битката между гигантите става все по-агресивна

14:58 | 16.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Главният изпълнителен директор на Ericsson Борхе Еколм. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Главният изпълнителен директор на Ericsson Борхе Еколм. Снимка: Архив Ройтерс

Властите в Китай разследват шведския производител на телекомуникационно оборудване Ericsson, докато местният ѝ конкурент Huawei Technologies се опитва да се противопостави на американската кампания за ограничаване на бизнеса ѝ. Разследването е поредният сигнал за глобалната битка за оформянето на следващото поколение 5G мобилни мрежи, пише Wall Street Journal.

Около 20 следователи от Държавната администрация на Китай за пазарно регулиране са нахлули в пекинския офис на Ericsson в петък, твърди източник, запознат с въпроса. Говорителят на Ericsson Питър Олофсон потвърди, че се извършва разследване след оплакване от неидентифицирани източници за практиките на компанията при лицензиране на интелектуална собственост.

Олофсон отказва да коментира повече по темата, освен, че Ericsson сътрудничи на разследването. Агенцията за пазарна регулация не е отговорила на запитването за коментар.

Междувременно президентът Доналд Тръмп се разяри още повече на Huawei, след като бивш представител на администрацията на Барак Обама реши да лобира в полза на китайския гигант във Вашингтон. Самир Джаин, бивш старши директор по политиките за киберсигурността в Белия дом по времето на Обама, се регистира като лобист на Huawei по въпросите на националната сигурност, свързани със законопроекта, който забранява на федералните агенции да купуват оборудване от Huawei.

В Twitter Тръмп нарече регистрацията на Джаин „недобра или приемлива!“.

Джаин е партньор в Jones Day, адвокатската фирма, която Huawei нае, за да съди САЩ, твърдейки, че мерките, въведени в страната, противоречат на конституцията и нападането на компанията е незаконно. Jones Day е завела дело, което оспорва Националния закон за отбраната от тази година.

Говорител на Huawei заяви, че Джаин „е регистриран като лобиращ в полза на Huawei, както се изисква за всеки съветник, който може да се застъпва за Huawei според правилата в САЩ“. От компанията твърдят, че това е „нормална практика за осигуряване на корпоративна прозрачност“. Джаин не е отговорил запитването за коментар.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още