IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай обвини САЩ в лицемерие заради Huawei

Двете спорещи страни не спират да си разменят удари, въпреки че битката им продължава вече две години

11:15 | 18.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg</em></p>

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Китай обвини Съединените щати за прилагане на двойни стандарти по отношение на критиките към телекомуникационния гигант Huawei, повдигайки отново обвиненията, че Вашингтон подслушва телефона на германския канцлер Ангела Меркел, пише CNBC.

Съединените щати твърдят, че китайската Huawei представлява риск за националната сигурност, а нейното телекомуникационно оборудване може да бъде ползвано от Пекин за шпиониране на американски граждани. Huawei многократно е отричала тези обвинения.

В неделя Ричард Гренъл, американският посланик в Германия, туитна, че президентът Доналд Тръмп го е повикал и го е инструктирал „да изясни, че всяка страна, която избере да използва ненадежден 5G доставчик, ще застраши възможността ни да споделяме секретна информация и такава на най-високо ниво“.

Тази заплаха от спиране на споделяне на данни от службите е аргумент, който САЩ са използвали многократно, включително срещу Великобритания, която наскоро позволи на Huawei да получи ограничен достъп до 5G мрежата ѝ.

Съединените щати са притеснени, че Huawei има близки връзки с Комунистическата партия в Китай и визира закони, които изискват компаниите да се съобразяват с всяко искане на данни от страна на Пекин. Huawei твърди, че никога не би дала потребителски данни на правителството.

В отговор на туита на Гренъл, говорителят на Министерството на външните работи на Китай Хуа Чунин обвини САЩ в лицемерие.

"Кого заплашва той (Гренъл)? Кой е истинската заплаха? Спомнете си, че Сноудън заяви, че САЩ са шпионирали телефона на канцлера Меркел“, написа тя в Twitter.

През 2013 г. бившият служител на Агенцията за национална сигурност (NSA) Едуард Сноудън разкри серия конфиденциални документи, свързани с дейностите на организацията. Германското списание Der Spiegel писа по това време, че документите разкриват, че NSA е подслушвала висши представители на Европейския съюз и е получила достъп до компютърните мрежи на блока.

През октомври 2013 г. Der Spiegel публикува статия, в която се твърди, че САЩ са подслушвали и телефона на Меркел. Обвиненията доведоха до разследване от страна на германските власти, но от него не излезе много заради липсата на доказателства, които да издържат в съда.

По това време Белият дом обяви, че „не следи и няма да следи“ телефона на Меркел.

Последните нападки между САЩ и Китай бяха разменени след повече от две години на натиск върху Huawei. Миналата година китайският технологичен гигант беше поставен в черния търговски списък на САЩ и нямаше право на достъп до американски технологии. Миналата седмица Министерството на правосъдието разшири действията си срещу Huawei, обвинявайки компанията в организирането и кражбата на търговски тайни от американски компании. Китайският гигант отрича обвиненията.

Германия е следващото бойно поле между САЩ и Huawei, след като Великобритания все пак допусна фирмата до 5G мрежата, макар и не в самото ѝ сърце. Германия все още не е решила дали да изключи Huawei.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още