IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Канада блокира Huawei, макар и да не го е обявила официално

Страната забави решението си достатъчно дълго, че да принуди телекомите да се насочат към друго оборудване

10:30 | 26.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Waldo Swiegers/Bloomberg</em></p>

Снимка: Waldo Swiegers/Bloomberg

Канада е единственият член на разузнавателната мрежа "Пет очи", която формално не беше блокирала Huawei от 5G мрежата си, но в крайна сметка го направи, като отложи решението достатъчно дълго, че да принуди телекомуникационните компании да изключат китайския производител на оборудване, предава Ройтерс.

Стратегията позволява на Канада да не взема страна в спора между Китай и Съединените щати, в центъра на който стои Huawei Technologies, твърдят шестима източници, запознати с въпроса.  

Канада и съюзниците ѝ от "Пет очи" – Великобритания, Нова Зеландия и Австралия, са под натиск от петата страна членка, САЩ, да игнорират Huawei заради притеснения за сигурността.

5G мрежите предлагат скорост на пренос на данните до 50-100 пъти по-бърза от тази при 4G мрежите и се очаква да стоят зад всичко – от телемедицината и операциите от дистанция до самоуправляващите се коли.

От две години Канада обмисля дали да изключи оборудването на фирмата от основните части на следващото си поколение мрежи.

През юни Bell Canada и конкурентът Telus Corp., два от най-големите телекомуникационни доставчика в страната, сключиха партньорство с финландската Nokia и шведската Ericsson за изграждането на 5G мрежи, обръщайки гръб на Huawei за този проект, въпреки че ползват 4G оборудване от китайския доставчик.

“Липсата на решение евентуално ще сложи край на всички проблеми“, твърди източник, запознат с подхода на либералното правителство на канадския премиер Джъстин Трюдо.

Rogers Communications, друг голям телеком в Канада, през 2018 г. обяви, че използва оборудване на Ericsson.

По-рано този месец администрацията на Тръмп заяви, че допълнително ще затегне рестрикциите към Huawei, които имат за цел да ограничат достъпа ѝ до пазара на чипове.

Операторите в Канада, че американските притеснения означават, че нямат други избор, освен да не включат Huawei в 5G мрежите, поне засега, допълват източниците, пожелали да останат анонимни,

„Те направиха политическото изчисление и заявиха: Най-доброто нещо за нас е да не правим нищо, а ако не правим нищо, няма да ядосаме китайците, няма да ядосаме и американците“, посочва един от източниците, запознат с решенията на властите.

Този подход е ключов в момента. Главният финансов директор на Huawei Мън Уанджоу се бори с екстрадиция от Канада в САЩ, след като полицията я задържа през декември 2018 г.

В отговор Пекин арестува канадските граждани Майкъл Спавър и Майкъл Ковриг, обвинявайки ги в шпионаж. Канада твърди, че спечелването на тяхната свобода е неин основен приоритет.

Със сигурност един ден Канада ще вземе решение за 5G. Двама други източници, които са консултирали канадските власти, твърдят, че смятат, че е само въпрос на време преди Отава да разкрие своята забрана. Но източник, близък до правителството, посочва, че Отава все още не е взела решение и няма да бърза. Властите в страната не искат да бързат, за да не последват британския сценарий.

Миналия месец британското правителство заяви, че ще забрани на Huawei достъп до 5G мрежите, като нареди компаниите да премахнат нейното оборудване до 2027 г. През януари страната първоначално каза, че Huawei може да има ограничена роля в 5G.

В изявление Huawei посочва, че вярва на Отава, „когато тя казва, че е нужно време, за да вземе добре обмислено решение“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още