IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южна Корея ли е „тестовото поле“ за 5G на САЩ?

Страната е готова да инвестира максимума, за да бъде първа в това начинание, коментира Благой Цицелков, журналист в телевизия Bulgaria ON AIR

12:02 | 14.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Южнокорейците се шегуват помежду си, че са „тестово поле“ на САЩ при пускането на 5G мрежата. Извън шегата обаче зад това стои сериозен технологичен ресурс. Над милион души вече използват 5G мрежи в Южна Корея. Това заяви Благой Цицелков, журналист в телевизия Bulgaria ON AIR, в предаването UpDate с водещ Бойчо Попов.

Освен технологично развитие всичко това е и политика. Южна Корея е готова да инвестира максимума, за да бъде първа в това начинание. Отделно вече започнаха разговори за формирането на 6G мрежа, коментира журналистът.

Едно от първите места, където бе пусната мрежата, бе демилитализираната зона между Северна и Южна Корея, спомена Благой Цицелков. „В селото на мира Панминджон живеят 200 души, на 400 метра от Северна Корея - там бе едно от първите места, където бе въведена 5G мрежата. Но това е политически акт, с който Южна Корея иска да се прояви като носител на технологията пред останалите. В близост до това село е индустриалната зона, между която двете държави работят съвместно“, допълни още той.

„Huawei отвориха лаборатория за 5G в Сеул, в която демонстрират всичко това, което правят. На откриването не бяха поканени медии. Успяхме да посетим една от водещите телекомуникационни компании - SC Telecom. Там те посрещат, като те телепортират в бъдещето, 2049 г. Озоваваш се в една капсула - в която реално някой ден ще се стига от Южна Корея до Вашингтон, и виждаш 5G свят. Използвахме различни симулатори, участвахме в операция от разстояние, разказа журналистът.

Успяхме да тестваме и 5G автомобил с помощта на виртуална реалност, посочи още Цицелков. 

Още от разговора вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още