IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei заведе дело срещу американското правителство

Компанията се противопоставя на забраната за ползване на оборудването ѝ в страната

08:15 | 07.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Китайският производител на телекомуникационно оборудване Huawei Technologies заведе дело срещу американското правителство, посочвайки, че законът, ограничаващ бизнеса му в САЩ, противоречи на конституцията. С това Huawei продължава своя ответен удар срещу правителството, настояващо за блокирането ѝ от глобалните пазари, предава Bloomerg.

Huawei заяви, че е подала жалба във федералния съд в Тексас срещу част от закона, влязла в сила с одобрението на американския президент Доналд Тръмп през август и която спира федералните агенции и техните поддоставчици да използват оборудване и услуги на Huawei. 

Ходът сигнализира за по-агресивен отговор от страна на компанията към американските обвинители, които се опитват да убедят други страни да блокират съоръженията на Huawei от комуникационните мрежи от пето поколение. Делото бележи и поредната конфронтация между Китай и Съединените щати, които прекараха по-голямата част от 2018 г. в налагането на мита върху стоки за милиарди долари. Годината завърши с ареста на главния финансов директор на Huawei Мън Уанджоу в Канада по искане на САЩ. Преди дни Уанджоу подаде съдебен иск срещу правителството на Канада за това, че са били нарушени конституционните ѝ права по време на ареста ѝ през декември - в опит за дискредитиране на делото срещу нея, докато тя очаква потенциална екстрадация в САЩ по обвинение за банкови измами.

Много преди Тръмп да инициира търговската война, дейностите на Huawei са били обект на критика от американските власти, сочат интервюта с 10 души, запознати с разследванията на Huawei и документи, свързани с разследвания, разгледани от Ройтерс. 

"Конгресът на САЩ многократно не успя да намери доказателства в подкрепа на рестрикциите на продуктите на Huawei. Принудени сме да предприемем това правно действие като подходящо и крайно средство“, коментира ротационният председател на Huawei Гуо Пин.

„Тази забрана не само е незаконна, но и ограничава Huawei от справедлива конкуренция, накърнявайки американските потребители. Очакваме решението на съда“, допълва той. 

Белият дом не е отговорил на молбата на Bloomberg за коментар по делото.

В рамките на делото Huawei атакува разпоредба в Закона за националната отбрана за 2019 година, която забранява на всяка изпълнителна агенция, държавен изпълнител или компания, която получава държавен заем или безвъзмездна помощ, да използва оборудването на Huawei и ZTE, според съдебния иск. Китайската компания твърди, че разпоредбата представлява  законоово наказание без съд, което забранено от Конституцията на САЩ.

„Това е много труден аргумент за победа, но със сигурност нещо, което могат да опитат в опит да забавят федералното правителство“, заяви пред Bloomberg Питър Хенинг, професор в Wayne State University Law School.

Правни експерти оценяват на много малък шанса на Huawei за успех въз основа на неотдавнашен подобен случай, подаден от базираната в Москва фирма за киберсигурност Kaspersky Lab Inc.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още