IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei ще настоява за по-бързо решаване на случая с Мън Уанджоу

Това разкри в Давос новоназначеният главен финансов директор на компанията

16:51 | 22.01.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайската компания Huawei Technologies ще поиска по-бързо решение на случая с нейния задържан директор в Канада, който е обвинен в нарушаване на санкциите на САЩ срещу Иран, обяви председателят на компанията Лян Хуа.

Лян, който беше назначен за главен финансов директор на Huawei през декември след ареста по искане на САЩ на дотогава заемащата поста Мън Уанджоу, говори пред медиите на Световния икономически форум в Давос.

Huawei, най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, е изправена пред остри критики от Запада за връзката си с китайското правителство. САЩ твърдят, че компанията извършва шпионаж за Пекин. Тя отрича всичко това.

Мън Уанджоу, която е дъщеря на основателя на Huawei, беше арестувана в Канада на 1 декември по обвинения за нарушаване на американските санкции. След това беше пусната под гаранция през декември и трябва да се яви пред съда във Ванкувър на 6 февруари.

"Оперираме нашия бизнес глобално и във всяка страна напълно се съобразяваме с местните закони и регулации“, коментира Лян.

Отношенията между Китай и Канада се обтегнаха след ареста на Мън, а Китай задържа двама канадски граждани и осъди на смърт канадец, който преди това беше осъден за трафик на наркотици.

Лян посочва, че проблемът с канадците, арестувани в Китай, няма нищо общо с Huawei.

Компанията стартира безпрецедентна медийна кампания, като накара дори рядко появяващия се под светлината на прожекторите основател на Huawei да се излезе пред международните медии и да се опита да успокои притесненията на западните страни.

В допълнение към обвиненията в нарушаване на санкциите и кражбата на интелектуална собственост Вашингтон притиска съюзниците си да се откажат от купуването на телекомуникационно оборудване от Huawei заради опасенията, че то може да се ползва за шпионаж от Пекин.

Тази седмица основателят на компанията отрече тя да е ползвана от китайското правителство за подобни цели.

Арестът на Мън обтегна още повече отношенията на Китай със САЩ и Канада в момент, в който тече търговска война.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още