IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei е заплашена от спиране на достъпа до американските банки

Предложените по-строги мерки могат да затруднят допълнително китайския гигант

09:10 | 13.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Американски депутати планират да представят проектозакон, който ще може да се ползва за блокиране на достъпа на Huawei Technologies до американски банки за определени трансакции. Това е опит да се попречи на китайския телекомуникационен гигант след провала на предходните санкции, целящи ограничаването на бизнеса му, предава Ройтерс.

Планът предвижда забраняването на американски компании да участват в “значителни” трансакции с чуждестранни компании, които произвеждат телекомуникационно оборудване и са ангажирани с индустриален шпионаж.

“Време е администрацията на Тръмп да предприеме бързи и сериозни действия за блокирането на достъпа на Huawei до американската финансова система”, твърди демократът Чарлс Шумър, допълвайки, че позволяването на Китай да доминира глобалните 5G мрежи чрез Huawei представлява заплаха за националната сигурност.

Huawei не е отговорила на запитванията за коментар.

Проектозаконът е част от по-широката кампания срещу Huawei, най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, след като компанията продължи възхода си въпреки американските санкции.

Позовавайки се на притесненията за националната сигурност, администрацията на президента Доналд Тръмп постави Huawei в черния търговски списък на страната през май миналата година. Това накара много фирми да поискат специален лиценз, за да могат да продават на китайския гигант. но според новите правила ключови чуждестранни вериги на доставките остават отвъд обсега на САЩ.

Представители на американските власти настояват за налагане на по-строги регулации на бизнеса на компанията в САЩ. Тези усилия обаче са в застой, след като вчера беше отменена среща на високо равнище по въпроса, твърдят източници, запознати с въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още