IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Huawei: Ако САЩ създадат 5G конкурент, това ще бъде предизвикателство за нас

Спорът между Вашингтон и китайската компания продължава

13:17 | 21.02.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Плановете на Съединените щати да създадат 5G конкурент на Huawei могат да бъдат „предизвикателство“, обяви един от висшите мениджъри на китайската компания през CNBC. Коментарът е направен в момент, в който призивите от американските власти да намерят алтернативи за следващото поколение мрежи нарастват, пише CNBC.

Вашингтон настоява, че Huawei носи риск за националната сигурност, тъй като според САЩ оборудването ѝ може да се ползва за шпионаж от страна на Пекин. Huawei отрича тези обвинения.

Отвъд това да разчита на Ericsson и Nokia, САЩ също така търсят алтернативи на телекомуникационното оборудване на Huawei.

В интервю за CNBC Пол Сканлан, главен технологичен директор на мрежовия бизнес на Huawei, обясни, че за създаването на техническите стандарти и реалното имплементиране на 5G са били нужни около 10 години.

Запитан какво ще се случи, ако САЩ създадат бързо алтернатива на Huawei, Сканлан заяви: „Това ще бъде предизвикателство“.

Сенаторът републиканец Марко Рубио и група от депутати по-рано тази година предложиха „предоставянето на над 1 млрд. долара за инвестиция в базирани на запад алтернативи на китайските доставчици на оборудване Huawei и ZTE”.

Междувременно Лари Кудлоу, икономическият съветник на Белия дом, заяви в интервю за Wall Street Journal, че „ по принцип, по-голямата идея е всичко в американската 5G архитектура и инфраструктура да бъде направено от американски фирми“. Той допълни, че Ericsson и Nokia могат да бъдат част от всичко това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
mavericos4
преди 4 години
Nokia не са за пренебрегване след реформата си през последното десетилетие, телекомуникационния им бизнес е стабилен, за разлика от гсм-четата, които временно спряха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още