IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Готови ли са компаниите да разкрият размерите на правителствения шпионаж?

Година след разкритията на Едуард Сноудън темата за шпионажа продължава да е актуална

17:34 | 09.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Разкритието на британския оператор Vodafone Group, че мрежите му са подслушвани, подсказва, че много технологични и телекомуникационни компании могат да последват примера му, разкривайки какъв достъп до данни са имали правителствата, които са разглеждали телефонни разговори, данни и имейли.

Германският конкурент Deutsche Telekom, който има 145 млн. потребители на безжични услуги в Европа и САЩ, твърди, че може да направи още по-големи разкрития, след като миналата седмица Vodafone представи първия си годишен доклад си за прозрачността.

Vodafone обяви, че 29 правителства са пожелали да получат достъп до нейната мрежа или до данни за нейните потребители. Исканията им варират от прихващане на разговори и съобщения до достъп до данни за историята на сърфирането в интернет.

Докладът подчертава как дебатите за поверителност на личните данни са изместени от вниманието само година след като бившият служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ Едуард Сноудън хвърли светлина върху държавния шпионаж, пише Bloomberg.

След като дълго време компании като Google, Facebook и доставчиците на телефонни услуги бяха разглеждани като основни виновници за изтичането на данни, Сноудън им даде възможност да припишат вината на правителствата.

"Те искат тежестта да падне върху правителствата и да кажат: „Не сме ние“, твърди Читън Шарма, независим анализатор от Исакуа, Вашингтон.

През миналия месец Deutsche Telekom публикува свои данни по повод полицейските и съдебните искания, свързани с потребителска информация, в рамките на Германия. Алекша Сейлър, говорител на Deutsche Telekom, заяви, че компанията събира данни за шпионажа в мрежата на компанията и извън страната.

Представители на други големи европейски оператори - BT Group Plc, Orange, Telefonica и Telecom Italia, отказаха да коментират дали планират да разкрият повече за действията на правителствата. Всички те заявиха, че се придържат към местните закони по отношение на предоставянето на достъп до потребителски данни.

Докладът на Vodafone предизвика възмущение сред подкрепящите поверителността на личните данни на потребителите, особено след като стана ясно, че шест страни имат директен достъп до мрежата, което позволява на властите да следят потребителите без разрешение или помощ от страна на съответната компания. Говорителят на Vodafone Мат Морган отказа да разкрие за кои страни става дума заради опасения от възможна реакция от страна на правителствата към служителите.

Компанията обаче описва подробно правилата, които страните могат да използват, за да получат директен достъп без надзор от самите оператори. Албания, Египет, Унгария, Ирландия и Катар например имат подобни законови вратички, позволяващи на властите да получават достъп без контрола на компанията-майка Vodafone.

"Една година след разкритията на Сноудън това отново показва размера на шпионажа от страна на правителствата“, посочва еврокомисарят по правосъдието Вивиан Рединг.

Правителства като Австралия, Германия и Великобритания вече публикуваха някои от исканията за достъп до данни. Според адвоката Стефано Меле от Carnelutti Law Firm е важно да се създаде общ стандарт за подобна дейност в Европа.

Последна актуализация: 02:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още