IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейските телекоми искат реформа на сектора от ЕС

Телекомуникационни компании искат спешни промени на правилата за пазара на цифровите комуникации

12:47 | 17.06.15 г.
Европейските телекоми искат реформа на сектора от ЕС

Главните изпълнителни директори на някои от най-големите европейски телекомуникационни групи са пратили писмо до Доналд Туск, председател на Европейския съвет, с призив за спешна реформа на регулациите на пазара на цифровите комуникации, съобщава The Financial Times (FT).

Deutsche Telekom, KPN, Orange и Telefónica са сред групите, подписали писмото до Туск и 28-те държавни ръководители, твърдейки, че е нужна „бърза писта на целеви регулаторни реформи“, които да адресират „асиметриите между традиционните доставчици на цифрови комуникации и интернет играчите“.

Групите настояват за еднакви правила, които да бъдат прилагани както за традиционните доставчици на телекомуникационни и широколентови услуги, така и на новите участници, които използват мрежите си, за да предлагат комуникациионни услуги като WhatsApp, мобилното приложение за мигновени съобщения, собственост на Facebook, и Google.

Писмото призовава за „задълбочена и устойчива ревизия на сегашните действащи правила в сферата на телекомуникациите, която да гарантира бъдеща обща рамка за всички дигитални услуги, взимайки предвид драматичните промени на пазарите, навиците на потребителите и новите позиции на пазарната сила в цифровата икономика“.

Водещите инвеститори са посочили регулациите като най-важния двигател на сектора, „подчертавайки, че в сравнение с други райони в света ЕС е регионът с най-строги правила“.

Писмото е поредният опит на индустрията да накара Брюксел да предприеме действия след разочароващите за нея реформи, предложени от Нери Круз, предишния европейски комисар по дигиталните въпроси.

Нова стратегия за единен цифров пазар бе изготвена от наследника ѝ Гюнтер Йотингер, която е насочена към въпроси, включващи неприкосновеността на личния живот и закона за авторските права. Стратегията предлага и по-дълбок подход към дигиталните платформи и бъдещите цифрови инфраструктури.

Събрание на Европейския съвет в Брюксел през следващата седмица ще призове за „по-амбициозни реформи на телекомуникационната рамка“, е записано в проект на заключения, които ще бъдат публикувани след срещата.

В писмото си телекомите твърдят, че инициативите са „окуражаващи“, въпреки че източници, близки до групите, добавят, че има опасения заради скоростта на прилагане на регулаторния процес, който лесно може да се забави от дебати по темата, и от конфликт на интереси на страните членки.

Телекомуникационните компании лобират за дерегулация на индустрията, а не за нови правила на бързо развиващите се технологични бизнеси. Те искат най-вече регулаторите да ограничат изискването телекомите да отворят фиксираните си широколентови мрежи на ниски цени за съперниците си.

Според компаниите това ще насърчи инвестициите, въпреки че конкурентите им твърдят, че има нужда от гаранции за ефективна конкуренция в страните, където обикновено действа само една национална фиксирана мрежа.

Брюксел трябва „значително да намали сегашната регулаторна тежест върху сектора, като (подобри) условията за инвестиции във високоскоростните мрежи“, се казва още в писмото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още