IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага актуализация на правилата за роуминга в ЕС

Таксите за роуминг да отпаднат за още 10 години, а потребителите да ползват едни и същи услуги и у дома си и в чужбина, предлагат от Брюксел

15:25 | 24.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) предложи нова регулация за роуминга в ЕС, става ясно от съобщение на Брюксел. Във времена, когато несъществените пътувания не се окуражават, е от значение да се подготвим за бъдещето, отбелязват от Комисията.

С регулацията действието на сегашните правила, които трябваше да действат до лятото на 2022 година, ще се удължи за срок от още 10 години.

Текстовете гарантират, че потребителите ще ползват едни и същи услуги, с еднакво качество и у дома си, и в чужбина. Например европейците ще имат същата скорост на мобилните връзки и в друга страна от ЕС, когато това може да бъде предложено от наличната мрежа.

Това е особено важно на фона на развитието на мрежите - разширяването на 5G и бъдещето навлизане на 6G мрежите. Скоро качеството на услугата ще бъде един от факторите за привличане на клиенти, коментират от ЕК.

"Където и да сме в Европа ще можем да проверим как са нашите близки, да проведем бизнес разговори и да споделим впечатленията си от пътуването, без да се притесняваме от високите разходи", коментира зам.-председателят на ЕК Маргрете Вестагер при представянето на регулацията.

По данни на Евробарометър в периода 2017 - 2019 година поне половината от европейците, които имат мобилен телефон, са пътували до друга страна в ЕС. През лятото на 2019 година използването на мобилни данни в роуминг се е увеличило със 17 пъти спрямо лятото на 2016 година, тоест преди да бъдат премахнати тарифите за роуминг в ЕС.

От юни 2017 година се наблюдава съществен ръст на употребата на роуминг в страните от ЕС, включително и Исландия, Норвегия и Швейцария, които са част от единния европейски пазар.

Но проучванията показват, че 33% от потребителите коментират, че в друга страна от ЕС скоростта на мобилния интернет е по-бавна от тази в родната им страна, а 28% споделят, че стандартът е по-нисък - 3G, вместо 4G.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още