IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дни след експлозията на ракета SpaceX изстреля нов сателит в Космоса

Първоначално изстрелването беше планирано за събота, но беше отложено с един ден, за да се извършат допълнителни тестове

10:17 | 14.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Главният изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск. <em>Снимка: EPA/BRITTA PEDERSEN</em></p>

Главният изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск. Снимка: EPA/BRITTA PEDERSEN

Няколко дни, след като нова ракета на SpaceX се взриви при кацане след тестов полет, аерокосмическата компания изстреля в космоса с помощта на своя ракета за многократно ползване сателит на американски доставчик на радиоуслуги. Безпилотната ракета Falcon 9 бе изстреляна в неделя (местно време) от космодрума Кейл Канаверъл, съобщи компанията в Twitter. Доставчикът на сателитното радио SiriusXM също съобщи, че изстрелването е било успешно и че спътникът се движи по план.

Това беше седмият полет за ракетата от първа степен, която този път отново се приземи безопасно на приемащия кораб „Just Read the Instructions“ („Просто прочетете инструкциите“). Първоначално изстрелването беше планирано за събота, но беше отложено с един ден, за да се извършат допълнителни тестове.

През миналата седмица SpaceX успешно завърши първия по рода си суборбитален полетен тест на своята ракета Starship 8 (SN8), но прототипът не успя да кацне. Ракетата е прелетяла успешно около 12 километра над брега на Тексаския залив, въпреки че не е извършила маневра за кацане, която трябваше да бъде първата за машина с тези размери. Компанията тестваше ефективността на двигателите Raptor на Starship, прехода на горивото, както и аеродинамичните възможности.

Въпреки това главният изпълнителен директор на концерна Илон Мъск показа задоволството си. „Получихме всички необходими данни! Поздравления за екипа на SpaceX", коментира Мъск в Twitter.

Според плановете на Мъск Starship някой ден ще превозва товари и хора до Луната и Марс. Ракетата трябва да бъде напълно проектирана за многократна употреба. В сегашните ракети Falcon само част от телата се приземяват обратно на земята, за да бъдат използвани отново. 

И тестът на конкурента Virgin Galactic, основан от британския предприемач Ричард Брансън, също не протече според планираното: Пилотираният космически кораб VSS Unity трябваше да достигне Космоса в събота от американския щат Ню Мексико. Вместо това двамата пилоти трябваше да го приземят обратно на земята, след като се отделиха от кораба майка. Компанията заяви, че вероятно е имало проблем с компютърната комуникация. Сега тестовият полет трябва да бъде оценен и скоро се очаква да последва нов тест.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още