IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Детска песен с патриотичен текст в подкрепа на Huawei се появи в Китай

От компанията твърдят, че нямат общо със случая

20:33 | 28.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Детска песничка с патриотичен текст, честващ Huawei Technologies, стана особено популярна в интернет, пише китайският държавен таблоид Global Times. Същевременно китайският телекомуникационен гигант се дистанцира от видеото, предава Ройтерс.

Клипът, който е публикуван в китайската социална мрежа Weibo, включва деца, пеещи песен, наречена „Huawei Beauty”, които танцуват и се радват.

Във видеото децата носят еднакви бели тениски с китайски надпис „Китай“ на тях.
„Обичаме нашата страна, обичаме родния ни бранд Huawei”, гласи текстът. „Китайските чипове са най-добрите“.

Huawei е коментирала пред Ройтерс, че не е знаела за видеото и няма нищо общо с него.

Клипът е дело на музикално студио към държавен център за обществени дейности за жени и деца в Джухай, сочи информацията към него.

Късно в сряда Global Times посочи в официалния си канал в Twitter, че видеото показва как китайските граждани изразяват подкрепата си за местния производител на телекомуникационно оборудване.

То се появи в момент, в който Huawei се бори с нарастващото недоверие от страна на Вашингтон и неговите съюзници и обвиненията, че оборудването на компанията може да се ползва за шпионаж в полза на Пекин. Huawei отрича всичко това.

Вашингтон обаче призова своите съюзници да не използват технологиите на компанията за своите 5G мрежи – ход, който застрашава достъпа на Huawei до западните пазари.

Главният финансов директор на Huawei Мън Уанджоу беше аресувана в Канада и може да бъде екстрадирана в САЩ по обвинения, че е нарушила американските санкции срещу Иран.

Песента, която се появи в мрежата, беше критикувана и осмивана от интернет потребители, които твърдят, че е прекалено националистическа.

"Това е промиване на детски мозъци“, написа потребител на Weibo. “Меката сила на Huawei?”, попита друг. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още