IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Cisco разочарова с прогнозата си

Рентабилността на компанията се свива заради по-високите разходи за осигуряване на компоненти, породени от дефицита на чипове

08:48 | 20.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Служител по сигурността на Cisco Systems кара джипа си на паркинга в централата на компанията в Сан Хосе, Калифорния, САЩ, в понеделник, 8 февруари 2021 г. <em>Снимка: David Paul Morris/Bloomberg</em></p>

Служител по сигурността на Cisco Systems кара джипа си на паркинга в централата на компанията в Сан Хосе, Калифорния, САЩ, в понеделник, 8 февруари 2021 г. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Акциите на Cisco Systems Inc. поеха надолу, след като компанията заяви, че нейната рентабилност се свива заради разходите за осигуряване на компоненти, необходими за посрещане на нарастването на поръчките, предизвикани от възстановяването на разходите за компютърни мрежи.

Най-големият производител на съоръжения, които са гръбнакът на интернет, даде оптимистична прогноза за приходите, подпомогната от това, което нарече „най-силното търсене от десетилетие“. Прогнозата за печалбата обаче е под прогнозите на Wall Street, след като компанията избра да „понесе краткосрочна болка“, за да се увери, че разполага с достатъчно чипове, за да изпълни задълженията си по поръчките, каза главният изпълнителен директор Чък Робинс, цитиран от Bloomberg.

Подобно на много други компании, Cisco изпитва недостиг на чипове, с които да може да отговори на нарастващото търсене, докато световната икономика се възстановява  от най-лошата от пандемичната рецесия. Cisco плаща повече за компонентите и дори е принуден да плаща допълнителни такси, за да ускори доставките.

„Имахме няколко възможности за избор, бихме могли да кажем „не“ и клиентите ни ще страдат, а ние ще страдаме през следващите няколко години, защото ще загубим дял за сметка на тези, които казват „да““, каза Робинс в интервю за Bloomberg. „Изпитваме повече инерция, отколкото сме имали отдавна, и не смятах, че това е правилното решение за компанията. Решихме да понесем това”. 

Главният финансов директор Скот Херен заяви, че очаква този дефицит да продължи до края на 2020 г. При липса на ограничения прогнозите за приходите на Cisco биха били по-високи.

Акциите на Cisco поевтиняха с повече от 5% в следборсовата търговия, след като затвориха на ниво от 52,47 долара. Акциите поскъпнаха с повече от 17% тази година.

Продажбите през четвъртото фискално тримесечие ще нараснат с между 6% до 8% спрямо година по-рано, се казва в изявление на компанията от сряда. Това ще з начи приходи в диапазона между 12,9 млрд. до 13,1 млрд. долара в сравнение със средна прогноза на анализаторите за 12,8 млрд. долара. 

Печалбата без някои еднократни ефекти през периода ще бъде в диапазона от 81 до 83 цента на акция, под средната оценка на анализаторите за 85 цента, показват данни, събрани от Bloomberg.

Намаляването на рентабилността засенчи коментарите и отчета на компанията, който предостави сериозни доказателства, че икономиката се възстановява от най-ниската си точка от 2020 г.

Приходите през фискалното трето тримесечие възлизат на 12,8 млрд. долара, което е увеличение със 7% спрямо година по-рано. Печалбата, с изключване на определени елементи, е 83 цента на акция, надминавайки средната оценка с един цент.

Под управлението на Робинс Cisco се опитва да се преориентира като доставчик на мрежови услуги и софтуер. Въпреки че приходите се увеличават от тези по-нови предложения, Cisco все още получава по-голямата част от продажбите си от хардуер. Приходите от софтуер са нараснали с 5%, а тези от подразделението за сигурност са нараснали с 13%, а от инфраструктурните платформи - съоръжения като комутатори и рутери – са се повишили със 6% спрямо година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още