IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Cisco: 5G не принадлежи на нито една държава

Над технологията за новото поколение мрежи няма да има монопол, твърди вицепрезидент на компанията

13:40 | 18.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Появата на изключително бързите 5G мобилни мрежи е доминирана от ожесточени дебати, свързани с националната сигурност и страховете, че големите играчи в 5G индустрията, като Huawei, могат да бъдат използвани от Китай за шпионаж.

Но вицепрезидентът и директор глобални иновации в Cisco Гай Дидрих настоява, че нито една страна или компания няма да упражнява монопол над следващото поколение мобилен интернет, пише CNBC.

“Нито една страна, компания или континент няма да притежава 5G”, коментира той по време на конференция в Китай.

Днешните дебати около 5G, или по-точно тези за доставчиците на технологията, бяха политизирани, след като представители на страни като Съединените щати и Великобритания, изразиха опасенията си, че Huawei може да бъде заплаха за националната сигурност.

От своя страна, Huawei продължава да отрича нейната технология някога да е била ползвана за шпионаж или саботаж от страна на Китай. Някои експерти все пак остават убедени в обратното.



Великобритания отложи решението си дали да позволи на технологичния гигант да включи свое оборудване в изграждането на 5G мрежата на страната. Въпросът ще бъде решен след изборите на 12 декември.

Дидрих, който ръководи програма на Cisco, наречена “Country Digital Acceleration” и оперираща в 31 държави с цел да им помогне да се дигитализират по-бързо, твърди, че само малка част от страните са започнали да мислят за 5G.

“Сега започваме да виждаме интерес от тяхна страна за правенето на някакви инвестиции в 5G. Въпросът е, че се нуждаем от надпревара. Не искам да мислим за това като за спринт. По-скоро като маратон, а ние сме направили едва първите няколко крачки от този маратон”, коментира представителят на Cisco.

“Ангажиран съм с тези 31 държави по света и с тези лидери. Имаме Nokia, имаме Ericsson, имаме 60 хил. партньора на Cisco по целия свят, с които работим, и ще са нужни много от тези партньори, за да видим изпълняването на идеята за 5G”, посова Дидрих.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още