IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България започва търга за 5G честоти в средата на март

Началната цена е 4 млн. лева при стъпка за наддаване от 100 хил. лв.

15:36 | 04.02.21 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

България прави още една стъпка напред към изграждането на високоскоростната 5G мрежа, след като на свое заседание в края на миналия месец ресорният орган - Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), обяви търг с тайно наддаване за честотите. Става дума за радиочестотен спектър в обхват 3.6 GHz за осъществяване на електронни съобщения чрез наземна мрежа, а началото на наддаването е 10:00 часа на 15 март в сградата на комисията.

Предмет на търга е по-специално издаване на  три разрешения с национално покритие за ползване на ленти 3500-3600 MHz, 3600-3700 MHz и 3700-3800 MHz, със срок от 20 години.

Това именно са и честотите, необходими за изграждането на 5G мрежите. Според решението на ръководения от Иван Димитров регулатор началната цена за всяка от трите ленти ще бъде 4 млн. лв. при стъпка за наддаване от 100 хил. лв. 

Припомняме, че първоначалната идея на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) беше аукционите да се проведат през второто тримесечие на 2020 г., но пандемията попречи на осъществяването на тези планове.

„Очакваме следващата година да има търгове, специално що се отнася за честотите. За нас това е основният ресурс, с който работим“, посочи в подкаста Update на Bloomberg TV Bulgaria вече бившият главен технически директор на Vivacom Радослав Златков. „Искам да кажа, че КРС положи много усилия това да бъде възможно, така че да бенефецират както българските граждани, така и операторите, така и държавният бюджет“, каза той.

На 21 септември Vivacom обяви, че започва да предлага на клиентите си първите 5G услуги в България. Операторът е пуснал търговска 5G мрежа в централните градски части на всички областни центрове в страната. По думите на Златков това не е резултат на обикновена актуализация, а на многогодишен труд от страна на телекома. 

Бaвният тeмп на развитието на тази технология в Бългapия e в yниcoн c тoзи в Eвpoпa. Maĸap дa имa дocтa пo-нaпpeднaли дъpжaви, ĸoнтинeнтът ĸaтo цялo изocтaвa oт лидepитe в Aзия и CAЩ. 

Очаква се наддаването да доведе до високи приходи за страната.

През миналата година в няколко града на страната имаше протести срещу изграждането на 5G мрежи, свързани с опасенията на хората за тяхното здраве и с някои конспиративни теории. В САЩ текущият търг на Федералната комисия за комуникации (FCC) за лицензите за 5G честотите  бе генерирал над 66,4 млрд. долара за три седмици - рекордна сума, която може да промени начина, по който мобилните оператори правят бизнес през следващото десетилетие.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 0 rate down comment 0
Shadow1
преди 3 години
По-бърза, повече клиенти ще се свързват, по-малко закъснение на сигнала. Това е достатъчно. Моят въпрос е кога ще са търговете за 700mhz и 24.5 Ghz?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
Varfor
преди 3 години
На мен голямата питанка ми какво ново ще предложи 5G спрямо 4G на крайния потребител. Мрежата щяла да е по-бърза - аз и сега не виждам да имам проблем с възпроизвеждането на 4К клипове, да речем. Или пък ще зарежда по-бързо с половин секунда безценният фийд на потребителите на FB и Instagram? Всъщност потребителите на 5G в Южна Корея, която е лидер откъм процент на население с достъп до новата технология, бяха намалели преди няколко месеца, защото батерията на телефоните им заминавала по-бързо, ако използват 5G честотата и не виждали разлика откъм скорост, та бяха изключили тази опция и бяха минали отново на 4G.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 3
khao
преди 3 години
принципно си прав... но исках той да ми отговори :)примера с микровълновата не е точеня тури един камък без вода в него да видиме дали ще се затопли :)микровелето работи с вълни чиято честота кара водната молекула да резонира... тя се триенв другите и генерира толина. няма ли вода.. не топли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 3
Solar Power
преди 3 години
Ами кратка сентенция. 5Г е електромагнитно лъчение и вреди. За момента установената вреда е при използване на няколко десетки пъти повече мощност. Тоест ако 5Г излъчва с 1Ват е ок и не са забелязани вреди, но ако същото излъчва например с мощност 50 вата то тогава се случват кофти процеси. Ако не вярваш просто изкарай нещо замразено вкарай го в микровълновата (2.4г) пусни на размразяване примерно малко над 50вата и виж какво се случва след 2 часа. Та по темата 5Г вреди ако излъчва с голяма мощност. Предполагам КРС ще контролират това но като си знаем корупцията при нас ..... Отделно от това 5Г има ниско разпространение спрямо например 800мхз тоест не прониква добре. Ще трябва да има клетка на почти всяка сграда ! Тогава въпреки, че излъчването ще е с ниска мощност ние ще имаме напрегнатост на полето. Много съм резервиран към тази технология .... предпочитам оптичния не и кабелния рутер у дома който лъчи със 100 миливата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
ако подушваш нещо , значи е време да си сменяш бельото , една седмица му стига ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 3 години
ама защо? дай кратка сентенция, че сега баш нямам време да чета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
изпусната работа е ... за въдворяване е . хапчетата вече не помагат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 4
neon7
преди 3 години
Каза ли нещо или пръдна в ефира?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
penman
преди 3 години
Неоне, пии си хапчетата, за да престанеш да постваш глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
neon7
преди 3 години
Не съм само аз!5G PETITION: 26,000 Scientists Oppose 5G Roll Out. January 29, 2019 / 180 Scientists And Doctors From 36 Countries Warn About Danger Of 5G https://truedemocracyparty.net/2019/11/5g-petition-26000-scientists-oppose-5g-roll-out-january-29-2019-180-scientists-and-doctors-from-36-countries-warn-about-danger-of-5g-5g-wireless-safety-former-president-of-microsoft-cana/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още