IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бумът на мобилния трафик от 2020 г. се пренася и в 2021 г.

Пандемията е довела до "безпрецедентно увеличение" на трафика на мобилни данни, твърди Валентин Петров от Vivacom

15:07 | 21.05.21 г. 1
Бумът на мобилния трафик от 2020 г. се пренася и в 2021 г.

InvestorBG · Update подкаст епизод 29: Големият мобилен бум

Растежът на трафика на мобилни данни, наблюдаван през 2020 г. заради пандемията, се пренася и през 2021 г. Това разкри в технологичния подкаст “Update” на Bloomberg TV Bulgaria Валентин Петров, старши специалист „Продукти и услуги“ във Vivacom.

„Още през март миналата година станахме свидетели на едно наистина безпрецедентно увеличение на трафика на мобилни данни. То беше около 40% за интернет трафика и цели 50% за гласовия трафик. Интересното е, че през тази година този трафик продължава да нараства, като през март 2021 г. вече е по-висок със 17% спрямо същия период на миналата година“, коментира той.

По думите му пикови периоди е имало по време на блокадите, наложени заради коронавируса, но дори след вдигането на мерките не е имало забавяне на растежа.

„При локдаун трафикът се увеличава, но никога не спада до нивата, които е бил преди това. Винаги си остава над нивото, което е преди съответния локдаун“, посочи Петров.

Въпреки че редица телекоми в Европа сигнализираха за проблеми с мрежите си поради по-голямата им натовареност в началото на пандемията, Vivacom не е срещнала подобни предизвикателства, категоричен е той. Според него това се дължи на дългогодишните инвестиции в инфраструктурата и в хората, които поддържат мрежата.

По думите на Валентин Петров около 54% от трафика в мрежата в момента е насочен към видеото. Това се дължи на факта, че гледането му изисква повече ресурси, но и на тенденцията, че хората искат да гледат видео съдържание с по-добра картина, а това допринася за увеличаването на трафика.

„Социалните мрежи не заемат голям процент от трафика – около 3-4%, но това е защото не черпят толкова много ресурс“, посочи Петров.

През 2020 г. е имало двойно увеличение на трафика на т.нар. Voice over IP трафик – този към услуги като Skype, Teams и Zoom, уточнява гостът.

Ще се запази ли растежът на трафика на мобилни данни и през лятото след третата вълна на Covid-19 в България и какво е състоянието на пазара на мобилни услуги можете да научите от интервюто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
още масово сме хоум офис, нормално е... пускаш хот спот и впн през него... ето ти трафик!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още