IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският оператор BT Group има нов най-голям акционер

Altice Group на френския милиардер Патрик Драхи е придобил над 12% за около 2,2 млрд. евро

16:17 | 10.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Altice Group на френския милиардер от израелски произход Патрик Драхи се превърна в  най-големия единичен акционер в британската телекомуникационна компания BT Group Plc  с покупката на дял от 12,1%. Поглъщане не се планира, каза в четвъртък Altice, чийто пакет е на стойност около 2,2 милиарда евро.

BT гледа на сделката като на вот на доверие за управлението и стратегията си. Според данни на Refinitiv Deutsche Telekom е вторият по големина акционер в BT с 12,06%. Базираната в Бон компания не е коментирала пред Ройтерс дали са продали участието си на Altice.

Дъщерното дружество на Altice SFR Group е номер две във Франция след Orange. BT е водещият оператор на широколентови и мобилни услуги в Обединеното кралство. Групата иска да разшири бизнеса си през следващите години и търси партньори за финансирането на експанзията. На фондовата борса акциите на BT временно се увеличиха с около три процента. От началото на годината цената им се е повишила с около 41%, изчислява Bloomberg.

Драхи се наложи като успешен предприемач, като купуваше и продаваше малки кабелни компании във Франция, след което се впусна в захранвана от кредити поредица от сделки за придобивания, която превърна неговата скромна компания за кабелна телевизия и телефония в една от най-големите световни медийни и телекомуникационни компании. Бизнесът му все още е затрупан от планира от дългове, възлизащи на 35 милиарда евро (42,6 милиарда долара) по данни, събрани от Bloomberg.

Драхи не разкри как планира да плати за новия дял, за който говорител на компанията казва, че е придобит през последните няколко дни. 

Главният изпълнителен директор на BT Филип Янсен търси начини да сподели тежестта на скъпото надграждане на мрежата след години на свиване на печалбите. Янсен заяви, че разпространението на оптичната мрежа в цялата страна може да струва 15 млрд. лири.

Bloomberg съобщи през март, че бордът на директорите на BT остава разделен относно темпото на необходимите в компанията промени след неочакваната оставка на председателя Ян дю Плеси. И все пак компанията има подкрепата на правителството на Великобритания, което настоява за разширяване на достъпа до бързи интернет връзки, а премиерът Борис Джонсън обсъди субсидия за широколентови услуги в селските райони.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още