IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Битката за клиенти между телекомите в Европа се пренася на полето на 4G

Начисляването на допълнителна такса за 4G може и да изглежда логично, но всъщност просто отдръпва потребителите, заяви експерт

14:21 | 09.12.13 г.
Битката за клиенти между телекомите в Европа се пренася на полето на 4G

Битката за привличане на клиенти между телекомуникационните компании навлезе в нова фаза, след като гигантите на Стария континент започнаха да предлагат 4G услуги без допълнително заплащане от потребителите.

Новият етап на ценовата война стана факт, след като третият най-голям френски оператор – Bouygues Telecom, обяви, че ще предложи на своите клиенти 4G без увеличение на цената. Ходът дойде само седмица, след като местният конкурент Iliad предложи услугата на много ниска цена, пише CNBC.

Решението ще повиши натиска върху други телекомуникационни компании, опериращи във Франция, като Orange и Vivendi, да последват примера им, което ще повиши конкуренцията в сектора.

Услугата 4G, предлагаща по-бърз високоскоростен мобилен интернет, се превърна в събирателна точка за както за компаниите, така и за потребителите.

Според анализатора от IHS Global Insight Даниел Глийсън много от операторите в Европа, които са решили да изкарват допълнителни пари от 4G, са избрали "грешен подход".

"Начисляването на допълнителна такса за 4G може и да изглежда логично, но всъщност просто отдръпва потребителите. Особено в много ценово ориентиран регион като Европа, начисляването на допълнителни средства просто няма смисъл", посочи експертът.

По думите му операторите на САЩ са предприели по-разумна и логична схема при стартирането на своите 4G мрежи.

"Вместо да повишават цените за 4G, операторите там просто разчитаха на потребители, реализиращи по-голям трафик. Мисля, че е това е по-логичен, разумен и удобен и за потребителя начин", посочи Глийсън.

Изявлението му дойде след публикуването на доклад на Европейската комисия, от който става ясно, че релизирането на плана за премахване на роуминга в Европейския съюз ще за забави поне до 2016 г. Допълнителното начисляване на такси повишава приходите на компаниите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:22 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още