IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

AT&T отнесе глоба от 105 млн. долара за неправомерно таксуване на клиенти

80 млн. долара ще отидат за обезщетения на потребителите и 25 млн. ще бъдат изплатени на регулаторите

10:04 | 09.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
AT&T отнесе глоба от 105 млн. долара за неправомерно таксуване на клиенти

Американският мобилен оператор AT&T се съгласи да плати глоба в размер на 105 млн. долара заради добавянето на допълнителни такси към месечните сметки на потребителите без тяхното знание и съгласие, обявиха федерални и щатски регулатори.

Таксите, които обикновено са в размер на 9,99 долара на месец, идват от трети лица, доставчици на услуги като хороскопи и любовни съвети. AT&T е обвинена, че е задържала поне 35% от таксите, както и че е прикривала допълнителните такси, попречвайки на клиентите си да изискват пълно обезщетение.

Сделката е най-голямата по подобни обвинения в историята, като участие в нея имат Федералната комисия по съобщенията (FCC), Федералната търговска комисия (FTC), 50 щата и окръг Колумбия.

„Случаят изтъква факта, че основните мерки за защита на потребителите, включително презумпцията, че те не трябва да бъдат таксувани за плащания, които не са позволили, са напълно приложими в мобилната среда“, каза председателят на FTC Едит Рамирес.

„Прекалено дълго потребителите бяха таксувани за неща, които не са купили. Изчисленията сочат, че 20 млн. потребители са били измамени по този начин през тази година, като щетите се равняват на стотици милиони долари“, беше коментарът на председателя на FCC Том Уилър.

В свое изявление AT&T посочи, че тя и няколко други мобилни оператора са предлагали промоционални услуги за съобщения на трети страни.

„Въпреки че следим зорко за защитата на потребителите от неупълномощени плащания към тези компании миналата година прекратихме таксуването за тези услуги“, обяви компанията.

„В четвъртък постигнахме широко споразумение за удовлетворяване исканията на някои от клиентите на мобилните ни услуги, които са били таксувани без тяхно съгласие от трети страни“, се казва още в изявлението.

80 млн. долара от глобата ще отидат за обезщетения на потребителите и 25 млн. долара ще бъдат изплатени на регулаторите като наказание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още