IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Арест на директор и притеснения за сигурността спъват Huawei

Китайското външно министерство се оплака, че критиците раздухват т.нар. заплахи, за да подкопаят бизнеса на Huawei без доказателства

19:14 | 19.12.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Шеф на Huawei е заплашен да бъде обвинен от САЩ в търговия с Иран, а амбициите на този китайски технологичен гигант да бъде лидер в телекомуникациите от следващо поколение се сблъскват с опасения за сигурността сред чуждестранни клиенти, пише в свой анализ Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Австралия и Нова Зеландия не позволяват на Huawei Technologies Ltd да е доставчик на петото поколение мрежи. Те се присъединиха към САЩ и Тайван, които ограничиха използването на технологиите от най-големия доставчик на телекомуникационно мрежово оборудван в света. Японската агенция за киберсигурност каза, че на Huawei и на други доставчици ще им бъде забравено да участват в държавни поръчки.

Никой не е представил доказателства за нарушения на Huawei, който отрича да излага клиентите си на риск и от 2010 година има лаборатория към британското правителство, за да прави проверки за сигурност на продуктите си. На фона на нарастващото напрежение, свързано с китайските технологични амбиции и шпионаж, обвиненията към Huawei застрашават способността му да се конкурира в една толкова деликатна област, а операторите на мобилни мрежи се готвят да инвестират милиарди долари.

"Това определено притеснява Huawei на този етап, тъй като има политически ъгъл, както и бизнес ъгъл, каза Никхил Бхатра, старши сътрудник в IDC.

Huawei не е обикновен доставчик на електроника. Компанията, основана през 1987 година от бивш военен инженер, е първата китайска технологична марка и национален шампион начело на сектор, който Пекин определя като част от усилията си за превръщането на страната в технологичен създател. Компанията разполага с най-големия бюджет в Китай за проучвания и развитие на стойност 89,7 милиарда юана (13 милиарда долара) през 2017 година - 10% повече, отколкото Apple, а чуждестранните клиенти могат да получат кредитиране на стойност няколко милиарда долара от официалната Китайска банка за развитие.

Това поставя Huawei в центъра на проблеми, свързани с технологичните аспирации на управляващата комунистическа партия, с конкуренцията със западните икономики и връзките между компании и правителствата, включително евентуално шпиониране.

Представителят на ЕС Андрус Ансип изрази загриженост, че китайските разпоредби, изискващи доставчиците на телекомуникационно оборудване да сътрудничат на разузнаването, ще включват евентуални задължителни "задни вратички" в компютърните или телекомуникационните системи.

Трябва ли да се притесняваме за Huawei и други китайски компании? Да, мисля, че трябва да се притесняваме, каза Ансип, който е заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за единния дигитален пазар.

Компанията казва, че е собственост на служителите и работи независимо. Тя отрича да произвежда оборудване, което позволява да се подслушва или че е контролирана от Комунистическата партия - позиция, която според критици, включително американски сенатори, е съмнителна в доминираната от държавата китайска система. Компанията отбелязва, че използва същите световни доставчици на компоненти като западните производители.

"Нито едно доказателство срещу компанията не е представено," посочи Huawei в писмени отговори на въпроси.
Компанията е "най-проверяваният продавач на телекомуникационно оборудване," се посочва в изявлението. Тя отбелязва, че чуждестранни представители редовно я посещават, за да видят "колко много сме постигнали, за да ги уверим в безупречността на нашата технология."

Huawei, чиято централа се намира в потънал в зеленина комплекс в Шънджън, близо до Хонконг, работи по 5G технологията от 2009 година и е един от големите доставчици на технологията заедно с шведската LM Ericsson и финландската Nokia Corp.

Компанията, чиято технология се оказва приета, се готви да спечели милиарди долари от продажби и лицензионни такси.

5G технологията обещава повече от по-бързи мобилни услуги. Тя е проектирана да подкрепи широки мрежи от устройства - от свързани с интернет коли и медицинско оборудване до заводски роботи и ядрени централи.

Прогнозите са, че годишните продажби на 5G оборудване ще достигнат 11 милиарда долара до 2022 година според IHS Markit.

Това прави технологията по-политически деликатна, повишава евентуалните разходи при нарушаване на функционирането на системите за сигурност и изисква по-голямо доверие в доставчиците.

Дори минимален риск може да дисквалифицира някой доставчик, казва Андрю Китсън, който ръководи проучванията за технологичния сектор за Fitch Solutions.

Китсън обаче вижда икономически мотиви заради обвиненията срещу Huawei. Според него много от обвиненията идват от американски и европейски доставчици, които губят пазарен дял заради китайските си конкуренти.

Никога не е имало истинско доказателство, каза Китсън.

Последна актуализация: 23:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
Стефчо
преди 5 години
лошото, когато гоните силово китайците от вашите пазари е, че китай е най-големия пазар на каквото си помислите и ако той почне да ви гони оттам ви падат едно 25 % от продажбите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
v_tin
преди 5 години
Какво стана с онази статия в австралийското вестниче
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още