IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple влиза в лондонски съд заради "измама" на 20 млн. потребители

Американският концерн може да бъде принуден да изплати обезщетение за около 1,5 млн. паунда

09:02 | 11.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американската технологична компания Apple Inc е изправена пред съдебен иск в Лондон заради твърденията, че е таксувала прекалено скъпо над 20 милиона британски клиенти за покупки в App Store – поредното правно главоболие за технологичния гигант, който се бори със съдебни дела по целия свят.

Стандартната такса на Apple от 30% е „прекомерна“ и „незаконна“, заявиха ищците в прессъобщение от вторник. Искът, подаден в апелативния съд на Лондон в понеделник, призовава британския производител да компенсира британските потребители на iPhone и iPad за годините на предполагаемо надтаксуване, предава Bloomberg.

„Apple злоупотребява с господството си на пазара на магазини за приложения, което от своя страна засяга потребителите във Великобритания“, казва Рейчъл Кент, водещ ищец по делото и професор в King’s College London. Тя преподава и за начините, по които потребителите взаимодействат и зависят от цифровите платформи.

Искът, описан от Apple като „безполезен“, е подаден в седмицата, в която в рамките на щатски процес Epic Games Inc. обвини Apple, чe управлява своя пазар като монопол, накърнявайки интересите на разработчици и потребители. Отделният британски иск е фокусиран върху предполагаемата вреда, причинена на клиентите, а не на разработчиците.

По-рано през тази година Apple намали таксата си в App Store на 15% от 30% за разработчици, които генерират до 1 милион долара годишни приходи от своите приложения, както и за тези, които са нови за магазина.

Правните предизвикателства се случват в момент, в който Apple е изправена пред силна опозиция от страна на световните регулатори и някои разработчици, които твърдят, че нейните такси и други политики са несправедливи.

През миналия месец Европейската комисия изпрати до фирмата изложение на възраженията, като изложи как смята, че Apple е злоупотребила с властта си като т. нар. „gatekeeper“ (т. е. дава достъп на по-малки компании до пазара) за приложенията за стрийминг на музика в своя магазин. Apple "злоупотребява с господстващото си положение за разпространение на приложения за стрийминг на музика чрез своя App Store", заключва ЕК в свое становище, изготвено след 10-месечното разследване. Това бе втората голяма битка между еврокомисаря Маргрете Вестагер и компанията от Силициевата долина.

Миналата година Общият съд на ЕС отмени решение на ЕК, свързано с Ирландия, на която Apple трябваше да плати 13 млрд. евро под формата на данъци. Вестагер обжалва това решение пред Европейския съд.

„Смятаме, че този иск е безполезен и приветстваме възможността да обсъдим със съда непоколебимия си ангажимент към потребителите и многото предимства, които App Store е предоставил на иновативната икономика на Великобритания“, се казва в изявление на Apple по имейл.

„Комисионата, начислявана от App Store, е в основата си подобна на тези, начислявани от всички други цифрови пазари“, казват от Apple. „Всъщност 84% от приложенията в App Store са безплатни и разработчиците не плащат на Apple нищо. А за по-голямата част от разработчиците, които плащат на Apple комисиона, тъй като продават цифрова стока или услуга, имат право на комисиона от 15%".

В исковата молба се твърди, че Apple умишлено изключва потенциалната конкуренция и принуждава обикновените потребители да използват собствената ѝ система за обработка на плащания, генерирайки незаконно прекомерна печалба за компанията.

Ищците твърдят, че британските потребители на iPhone или iPad, закупили платени приложения, абонаменти или направили други покупки в приложения от октомври 2015 г., има право на обезщетение. Те оценяват, че Apple може да се изправи срещу изплащане на около 1,5 млн. паунда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още