IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

A1 Group избра Nokia и Ericsson за доставка на 5G оборудване за България, Словения, Сърбия и Хърватия

В Австрия Nokia беше избрана за партньор в изграждането на радио и основната мрежа на А1 още през 2019 г.

17:48 | 23.08.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимки:&nbsp;А1 България</em></p>

Снимки: А1 България

A1 Group, част от която е А1 България, ще използва оборудване на скандинавските производители Nokia и Ericsson за изграждането на 5G мрежите си в България, Словения,Сърбия и Хърватия. Те са на различен етап на развитие, като А1 стартира 5G в Австрия през 2019 година, а в България компанията разполага с най-бързата 5G мрежа, която е показала 2,5 пъти по-високи медианни скорости спрямо конкурентите, според анализа на Ooklaна данни от потребителски тестове, направени през първите шест месеца от годината*.

„Изборът на Nokia и Ericsson, които са дългогодишни доверени партньори на А1,има за цел да надгради нашите мобилни мрежи и услуги. Чрез първокласна и сигурна инфраструктура ще продължим да предлагаме най-доброто потребителско преживяване в комуникационните и развлекателните услугина клиентите и бизнеса. В същото време впартньорство с тези компании ще продължимс виртуализацията и автоматизацията на мрежовата архитектурав А1“, коментира Александър Кухар, директор „Технологии и бъдещи услуги“ в А1 Group.

В България Nokia вече изгражда радиомрежата за достъп (RAN) на А1, а основната мрежа ще бъде с оборудване на Ericsson. Nokia е основен доставчик за радио и основна мрежа в Сърбия и Словения, а през 2019 година беше избрана за партньор при изграждането на радио и основната мрежа на А1 в Австрия. В Хърватия Ericsson оборудване се използва както за основната, така и за радио мрежата на компанията.

Стратегията на A1 Group да бъде двигател на дигиталния начин на живот изисква постоянна еволюцияи разширяване на мрежовата инфраструктура и услуги, чрез които потребителите ще могат да се възползват от последните модели устройства и дигитални услуги.

Развитието на инфраструктурата предоставя на бъдещите и настоящите клиенти на А1 Group в различните пазари достъп до ползите на 5G технологията като високи скорости на връзката, малко времезакъснение и масирана комуникация между устройства. Плановете на Групата са да предложи 5G не само в големите градове, но и в селските райони и курортите, за да могат клиентите да се възползват от бързи и надеждни мобилни услуги, като това се реализира през следващите 5 години.

В България А1 разполага с най-бързата 5G мрежа за 2021 година според световния лидер при приложенията за тестване, събиране на данни и анализ на фиксираните и мобилните мрежи - Ookla®. Анализът на общо 22 109 потребителски теста на 5G мрежите в страната, направен през първите шест месеца на годината, показват, че 5G ULTRA от А1 е показала 2,5 пъти по-високи медианни скорости на сваляне на информацията спрямо втората 5G мрежа в доклада.

*Според Ookla®, на базата на данни от SpeedtestIntelligence® тестове, проведени на територията на България в рамките на първите 6 месеца  на 2021г. за медианна 5G скорост на изтегляне (download) в мобилна мрежа. Търговските марки на Ookla се използват с разрешение. Повече информация за тестовете и мобилната мрежа на А1: www.А1.bg.

**SpeedScoreTM включва измерване на скоростта на изтегляне (download) и качване (upload) на всеки доставчик, за да оцени достигнатите скорости в мрежата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още