IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на Microsoft: Сделката за TikTok е най-странното нещо, по което работех

Услугите на американската компания за модерирането на съдържанието и безопасността на децата са привлекли TikTok, твърди Сатя Надела

15:18 | 28.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела.<em> Снимка: Bloomberg</em></p>

Главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела. Снимка: Bloomberg

Неосъществената сделка на американския технологичен концерн Microsoft Corp за приложението за споделяне на кратки видеа TikTok през миналата година е „най-странното нещо, над което съм работил“, заяви главният изпълнителен директор на компанията Сатя Надела, цитиран от Bloomberg.

Тогавашният президент на САЩ Доналд Тръмп нареди на TikTok да отдели американската си версия от китайската компания майка ByteDance поради опасения за националната сигурност при събирането на данни на потребителите в САЩ. Microsoft започна през август 2020 г. преговори за предложеното придобиване, но сделката се провали още преди септември. 

Натискът от страна на Тръмп приключи, когато той напусна поста си през януари и в момента няма потенциален ухажор, който в крайна сметка да придобие TikTok.

Изказвайки се на конференцията Code Conference в Бевърли Хилс, Калифорния, Надела коментира, че е очаквал с нетърпение да вкара в TikTok експертите на Microsoft по сигурността, безопасността на децата и облака.

„Това бе невероятно“, каза Надела за преживяното по онова време в рамките на интервю на сцената. "Научих толкова много неща за толкова много хора. На първо място - TikTok дойде при нас. Не ние отидохме при TikTok“.

„TikTok е притиснат между много неща, които се случиха в две столици“, продължи Надела. „Президентът Тръмп имаше определена гледна точка за това, което се опитваше да свърши там, а след това просто се махна“.

Надела каза, че това, което е привлякло главния изпълнителен директор на ByteDance Джан Имин към Microsoft, са услугите на американската компания, свързани с модерирането на съдържанието и безопасността на децата, разработени чрез продукти, включени в инструментите за видеоигри на Xbox и в социалната мрежа за бизнеса LinkedIn.

Но в крайна сметка ByteDance избра конкурентно предложение за TikTok от воден от Oracle Corp. консорциум – сделка, която също не се материализира.

ByteDance не е коментирала темата пред Bloomberg и Ройтерс.

Надела каза, че няма представа дали САЩ все още настояват за сделка по време на мандата на президента Джо Байдън. Администрацията на Байдън заяви, че преразглежда опасенията за националната сигурност. През юни от Белия дом казаха, че се отказват от забраната на TikTok и WeChat

„В този момент съм доволен от това, което имам“, каза Надела.

Той също така изрази подкрепа за по-голяма държавна регулация на правилата за криптовалута, което може да потисне ransomware атаките (зловреден софтуер, използван с цел измъкване на пари от жертвите), тъй като откупите при такива нападения често минават през непрозрачни системи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

Финанси виж още