IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските тайни служби са „сеели“ фалшиви новини в Източна Европа чрез Facebook

Мрежата блокира над 100 акаунта, за които се твърди, че са били използвани за разпространяване на невярна информация в региона

16:50 | 12.02.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Най-голямата социална платформа в света Facebook е блокирала мрежа от фалшиви акаунти на потребители на руското военно разузнаване. Твърди се, че то е използвало повече от 100 акаунта в социалната мрежа, както и в Instagram, за да разпространява невярна информация в Украйна и Източна Европа, заяви ръководителят по киберсигурността в американската компания Натаниел Глейхер пред Ройтерс в сряда. Служителите често са се престрували на журналисти.

След това тези акаунти се свързвали с местни медии и политици, за да разказват лъжливи истории по разделителни обществото теми, като обвинения в корупция, етническо напрежение в анексирания от Русия полуостров Крим и свалянето на малайзийски самолет в Украйна през 2014 г.

„Отдавна знаем, че тези хора търсят автентични гласове, за да усилят разказа си“, заяви Глейхер пред Ройтерс. „Това е по-скоро класическа разузнавателна операция, която се опитва да манипулира ключови хора, за да постигне високо въздействие".

Изследователи от аналитичната компания за социални медии Graphika, които са прегледали акаунтите, преди те да бъдат спрени от Facebook, заявяват, че по-голямата част от дейността е от 2016 г. и 2017 г., въпреки че някои акаунти са били активни доскоро през тази година.

Мрежата не е успяла да събере повече от няколко хиляди последователи, но успяла да генерира статии, публикувани в някои местни медии, казва Бен Ниммо, ръководител на разследванията на Graphika.

Руските служби не са коментирали темата.

Facebook редовно обявява закриването на подобни мрежи, а Русия многократно отхвърля твърденията, че се опитва да повлияе на политическите тенденции в други страни чрез социалните медии.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis23
преди 4 години
е мене ме банват редовно ама не стаа, а и неам фейсбoклyк тва как ше го коментираш кат не мое прочетем руска пропаганда ?!? .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 4
red6
преди 4 години
То и тука има едни десетина акаунта на руски *** за бан. Ама не сакат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 4 години
А добро утро! Да не е от вчера.Съществуват цели трoлски ферми в Русия, развъдници за пропаганда и фейк нюз.Отделно разни наети нискотарифни празноглавци по държавите, като дядя Вова и ing5rov, които са 24/7 на разположение да коментират и очевидно не работят друго, защото през цялото време са на линия. Отровна руска пропаганда и лъжи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
mick
преди 4 години
Ти недей така - руснаците със 100 хиляди долара, успяха да променят изборната кампания на американците, нищо че там бяха вложени 5 милиарда мисля. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 6
дядя Вова
преди 4 години
На над 500 000 000 акаунта, 100 руски трола?Няма Уауу!Барем 10 000, какво си играете на шикалки!Даже знам едниния - Кеворк Кеворкян.Ей тука колективно ще се напънем и ето ви 100!Излагате се.Нали така?Така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
dakl
преди 4 години
Сега поне не представлява никаква трудност сам да разбереш кой е авторът и разпространител на фалшивите новини в медиите. Единственото условие да ползуваш добре няколко езика на които се говори и пише в СС на ООН!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още