IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото нормално - как бизнес лидерите да се подготвят?

Как ще се прави бизнес в обозримо бъдеще?

15:08 | 13.07.20 г.
<p>
	Източник: Cisco</p>

Източник: Cisco

COVID-19 несъмнено причини най-голямата виртуализация в света на бизнеса. В рамките на денонощие цели организации, екипи и  отделни личности  трябваше да се приспособят към новия начин на работа. От средата на март 2020 г. повече от 90% от работещото население в света  беше принудено да работи от вкъщи, като според данни от глобално проучване и наблюдение върху работната сила през 2019 г.  едва 20% от служителите са работили дистанционно. Ключовият въпрос в момента е как ще изглежда бъдещето на работата оттук нататък?

След повече от три месеца на работа от вкъщи, редица анализи показват три основни стълба за дългосрочен и безопасен бизнес:

• трансформация на организационната култура и приспособяване към новосъздалата се ситуация;
• повишаване нивото на сигурност чрез въвеждане на нови мерки за сигурност;
адаптация на технологични решения за сътрудничество.

Дистанционната работа е по-предизвикателна и изискваща в сравнение с тази в офис, когато се отнася до екипна работа и сигурност. Липсата на директен контакт и неудобството, свързано с различните форми на електронна комуникация, може да възпрепятства и затрудни екипната работа и бизнес процесите. От друга страна, правилно въведените колаборационни решения са доказан начин за справянето с тези потенциални недостатъци от новия начин на работа. В основни линии това са решения за виртуални срещи, включващи цялостна организация, проследяемост на срещите, както и решения за групова работа, предоставящи на членовете на екипа необходимата информация и  насоки, докато ги държи изцяло свързани един с друг.

Това е заключението на проучване, проведено от компанията Freedom Dynamics чрез интервюирането на повече от 1500 IT лидери. За продължаването на бизнеса е важно да се осигури технологично решение за служителите, позволяващо им интерактивен начин на работа  дори и от отдалечени места.

Нещата никога няма да бъдат както преди

Работата от разстояние и екипността са само началото на дългосрочни тенденции, оформящи бъдещето на бизнеса. Същността на работата се променя, служителите желаят повече гъвкавост - интегрирането на потребителския и екипния опит, независимо къде се намират, в офиса или у дома. Наред с кооперативността, сигурността във виртуалния бизнес се превръща в един от най-важните елементи и всичко това е съпроводено от нарастващите очаквания на потребителите.

Въпреки че компаниите започват поетапно отваряне на офисите, новият начин на работа има много предимства: повишена продуктивност на служителите, оптимизация на разходите, гъвкавост и ефективност на бизнеса, които удовлетворяват служителите повече от стандартното работно време.

Близо 87% от служителите се чувстват по-свързани с останалите колеги, докато работят от вкъщи и комуникират онлайн, както и по-ангажирани с процесите и културата на компанията. 54% от тях желаят да продължат работата от вкъщи, а 75% предпочитат да редуват работата от офиса и от вкъщи.

Бъдещето е сега

Новата ситуация изисква приспособяването на всички бизнеси, независимо от мащаба им. Въпреки че подобни предимства не могат да се приписват пряко или единствено на усъвършенствани възможности за отдалечена работа, не е много трудно да се предположи, че виртуалните екипи и решения за сътрудничество са помогнали значително за постигане на по-добри резултати, комуникация и производителност. Когато се замислим за ерата след пандемията, не е нужно много въображение, за да разберем колко безопасни и ефективни възможности за работа от разстояние може да има, които да спомогнат за намаляване на разходите за пътуването в бъдеще.

Максималната адаптивност и комбинация от най-добрите практики на традиционния и новия начин на работа са необходими, докато трансформацията на бизнеса може да бъде значително насърчена и подпомогната от сигурни и висококачествени колаборационни решения като Cisco Webex.

Уникално хардуерно и софтуерно решение

Cisco Webex е модерна платформа за сътрудничество, която позволява безпроблемна комуникация от всяко място. Webex е вашата връзка с офиса, колегите и клиентите. През последните 4 работни седмици са регистрирани  повече от 450 милиона активни потребители. Изтеглете безплатния Webex и вижте защо това е най-сигурната платформа за сътрудничество.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

Финанси виж още