IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Northrop остава оптимист за сделката за 2,5 млрд. долара с Германия

Проектът е съвместна разработка на американската компания и Airbus

15:10 | 16.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<i>Снимка: Ройтерс</i></p>

Снимка: Ройтерс

Компанията Northrop Grumman гледа оптимистично на перспективите за продажба на своята безпилотна система за наблюдение Triton MQ-4C на Германия, но споделя, че сделката може да се проточи няколко години.

Германското правителство работи в тясно сътрудничество с американския флот за придвижване на сделката, след като Държавният департамент на САЩ  разреши през април продажбата на четири дрона на стойност 2,5 млрд. долара, казва Брайън Чапъл, секторен вицепрезидент и генерален мениджър на автономната система в Northrop, цитиран от Reuters.

Northrop и отделът на Airbus Se – Airbus Defense and Space, се обединиха при разработването на програмата "Пегас", която ще помогне на Германия да увеличи възможностите си за наблюдение. Безпилотният самолет ще излита от земята и ще бъде програмиран да лети автономно на височина от 18 км, както и да събира широк набор от разузнавателни данни.

Германското правителство планира да закупи четири дрона, като три от тях ще бъдат екипирани със сензори и системи, създадени от Airbus. Доставката се очаква да се извърши през 2025 г. по данни на правителствени документи, споделени от Reuters.

Решението дойде след отменянето на плановете за закупуване на дрона Global Hawk от Германия, след като стана ясно, че одобрението за достъп на новата система до гражданското въздушно пространство ще струва 600 млн. евро.

Чапъл е бил осведомен, че целият процес, включително подготовките за сертифициране на използването на дрони в гражданското пространство, протича с добри темпове.

„Германското правителство знае какво иска“, коментира Чапъл по време на авиошоуто във Фарнбъроу и добави: „Ние ще бъдем внимателни и ще се уверим, че стартираме програма, която ще има успех, защото никой не иска да има отново проблеми“.

Чапъл допълни, че основите вече са били положени и от двете страни, като се работи в тясно сътрудничество за завършване на сделката.

„Домашните ни са написани и вече работим върху приключването на сделката“, каза той.

Източници на германското правителство твърдят, че ще излезе по-евтино да се получи одобрението на авиацията за Triton, след като процесът „се пече“ от самия старт на програмата.

Northrop разработи Triton, морски вариант на нейния Global Hawk, за военноморските сили на САЩ по договор, изготвен през 2008 г.

Преди месец Австралия заяви, че би искала да купи шест броя от същия модел, за да подсили своите морски патрули, като първоначалната инвестиция възлиза на 1 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

Финанси виж още