IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Златото може да поскъпне до 2200 долара за тройунция в началото на 2021 г.

Някои анализатори дори очакват връх от 2500-2700 долара за тройунция, посочи д-р Валентина Григорова-Генчева, директор "Злато и нумизматика" в ПИБ

20:32 | 03.11.20 г. 2
Златото може да поскъпне до 2200 долара за тройунция в началото на 2021 г.

Според нея силният щатски долар обуславя волатилността и спада в цените в долари, защото в евро не се забелязват такива движения.

„Независимо от колебливостта в момента, за последните шест месеца цената на златото в долари отчете ръст от 11%, а в евро – 4%. А сега се забелязва спад само заради втората вълна на пандемията“, посочи Григорова-Генчева.

По думите ѝ тези притеснения блокират гражданите и инвеститорите се насочват дори към такъв сигурен актив като златото. Тя информира, че инвестициите, направени в кюлчета и в монети през юли, август и септември, по данни на Световния съвет на златото, бележат ръст на сделките, като обемът на инвестициите достига 222 тона. Това представлява 49% ръст на годишна база.

Специалистът отбеляза, че малък спад има през октомври и началото на ноември.

На въпрос на водещия защо доларът е толкова атрактивен в момента, д-р Валентина Григорова-Генчева заяви, че това се дължи на очакванията за т.нар. „смяна на стражата в Белия дом“, тъй като обещаните от демократите стимули ще подкрепят долара.

Експертът прогнозира, че вероятно той ще се повиши от нивото, на което се търгува в момента, и ще стане атрактивен за тези, които спекулират бързо във валути.

„През последните дни и седмици се забелязва спад в покупките, спад в бизнес активността, причинен от т.нар. втора вълна на пандемията или цикъл, които блокират инвеститорите да се насочат кам златото“, заяви тя. 

Григорова-Генчева коментира големия интерес към златните ETF-и, които достигат до 3880 тона.

„Причината е, че ETF-ите балансират инвестиционните портфейли без да се свързват с физическо злато, следователно могат да се търгуват по-лесно и нямат разходи за съхранение и изработване“, посочи тя в какво се състои атрактивността на продукта, който се цени от инвестиционни банки и фондове.

Д-р Валентина Григорова-Генчева смята, че що се отнася до инвестирането в злато България не отстъпва на глобалните тенденции. Тя отбеляза, че сега се наблюдава успокоение след бума през пролетта.

„Сега имаме и известно затишие, тъй като трябва да се преодолеят всички разходи, свързани със зимния период, и това потиска търсенето в цяла Европа и респективно България", посочи специалистът. "До края на годината ще има традиционно високо търсене на злато, а в началото на новата година се очакват и категорично по-високи цени.“

Директорът "Злато и нумизматика" в ПИБ прогнозира пазарни стойности на благородния метал от 2100 - 2200 долара за тройунция. Тя посочи, че някои анализатори дори очакват връх от 2500 - 2700 долара за тройунция. При смяна на потитическата власт в САЩ, заради оптимистичните очаквания, също ще има повишение на цената на златото и в търсенето на благородния метал.

Какъв е натискът върху златото в последните седмици? Кои са основните играчи на пазара на злато? Кои европейски страни са свързани с монети и къде в света се търсят най-много бижута и предмети за бита?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
lyusien
преди 3 години
Не златото -среброто ще бъде хитът на стоковите борси следващите месеци ........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 3 години
Щеще и 3500 да стане, всичко видяхме какво стана...такива прогнози се четат наобратно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още