IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо мерките във Виетнам дадоха резултат в борбата с пандемията?

Производството не спря, но фирмите се оценяваха по принос за икономиката, съобщи Здравко Здравков, директор в Winbourne Consulting

21:59 | 30.04.20 г.
<p>
	<span font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">На 1 април властите във Виетнам обявиха 14-дневна национална изолация.&nbsp;</span><em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Maika Elan/Bloomberg</em></p>

На 1 април властите във Виетнам обявиха 14-дневна национална изолация. Снимка: Maika Elan/Bloomberg

Първите случаи на коронавирус във Виетнам бяха документирани още през януари, заради което пандемията там успява да се овладее. Мерките за справяне със заразата са част от широк аспект фактори. Във Виетнам винаги са били добре подготвени. Това разкри в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Здравко Здравков, директор в Winbourne Consulting.

Оценка на ситуацията

Той уточни, че във Виетнам е бил сформиран национален комитет за превенция на заразата.

"В средата на януари виетнамското правителство разпространи до основните институции и болничните заведения инструкции за следене на разпространението на коронавируса", посочи част от превенцията за справяне с пандемията Здравко Здравков.

Сред позитивите в реакцията във Виетнам според него е била и своевременната командна структура за управление на процесите при взимане на адекватни решения на национално и местно ниво. Освен това, по думите му, Виетнам възприема и позитивната функция на социалните мрежи.

"Производството не е спряло, но несъществените бизнеси прекратиха дейност за момент", коментира той и отбеляза, че за отделните предприятия има оценка на риска в десет категории, във всяка от които може да се получат до 10 точки и съобразно тях се дават разпоредби какво да се случва с предприятието.

Мерки за бизнеса

Здравко Здравков уточни, че помощ от няколко милиарда щатски долара е била насочена към пострадалите компании още в началото на февруари.

Помощта се изразява в данъчни облекчения, освобождаване от държавни такси, разпоредба към търговските банки да намалят или премахнат лихвите по бизнес кредити, предоставяне на безлихвени кредити.

Директорът в Winbourne Consulting изтъкна и ролята на високите технологии за ефективно управление на ресурсите, с които разполагат "умните градове" - в тази посока е бил и неговият принос към виетнамското правителство.

Той информира, че са разработени центрове за спешни повиквания в Малайзия и Индонезия.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още