IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Време за промяна: ЕП подкрепи спирането на смяната на часовото време

Позицията на Европарламента е това да стане от 2021 г., две години по-късно от предвиденото досега

16:38 | 26.03.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Евродепутатите гласуваха във вторник за това да се преустанови практиката в съюза за смяна на часовото време през пролетта и есента от април 2021 г. - две години по-късно от първоначалните планове на Европейския съюз.

Представителите на страните членки подкрепиха отмяната с 410 гласа за срещу 192 гласа против и 51 въздържали се, съобщават от Европейския парламент.

Решението им не е окончателно, но ще оформи основата за преговорите с държавите от блока за формулирането на окончателния закон. Текстът представлява само позицията на парламента за преговори с европейските министри.

Страните членки, които решат да запазят лятното часово време, ще трябва за последно да преместят стрелките на часовника в последната неделя на март през 2021 г. Тези, които пък предпочетат зимното, ще направят последната промяна в последната неделя на октомври 2021 г., се посочва в проектозакона, одобрен от евродепутатите.

В първоначалното предложение на Европейската комисия датата за въвеждане на новата практика бе още от тази година.

През септември ЕК предложи да се сложи край на преместването на стрелките, след като допитване на територията на блока показа, че по-голяма част от гражданите подкрепят идеята. В него участие са взели 4,6 млн. души, като 84% от тях са против смяната.

Критици на допитването обаче посочват, че в него са участвали предимно германци, които представляват близо 70% от респондентите, припомня Ройтерс.

В днешното си решение европейските депутати също така призоваха комисията да координира решенията на отделните държави по въпроса, за да се гарантира, че използването на лятно или зимно часово време в различните държави няма да доведе до трусове на вътрешния пазар.

В приетия днес текст се посочва, че ако ЕК установи значителни и трайни спънки пред работата на единния пазар вследствие на промяната, то тя ще може да внесе предложение за отлагане на крайната дата за влизане в сила на спирането с максимум 12 месеца.

„Новите технологии и различният начин на живот означават, че ние вече не печелим нищо (от промяната), всъщност не пестим“ време, заяви евродепутатът Марита Улвског, която отговаря за смяната на часовото време в ЕП по време на дебат в парламента в понеделник.

Темата за смяната беше обсъждана и в САЩ, където законодателите се опитаха без успех да отменят изискването за преместването на стрелките. В момента Хаваи и по-голяма част от Аризона не спазват практиката, наложена след Втората световна война.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:21 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още