IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

УниКредит очаква добър растеж, по-високи печалби и по-силно евро през 2018 г.

Главният икономист на групата Ерик Нилсен прогнозира понижаване на цените на петрола през пролетта до 55-60 долара за барел

20:41 | 16.11.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През следващата година се очаква силен растеж, по-високи печалби и по-силно евро, прогнозира главният икономист на УниКредит Ерик Нилсен.

Според него паричната политика на основните централни банки само в определени отношения ще са по-малко благоприятни. Той е убеден, че ще има допълнително поскъпване на рисковите класове активи, особено при ценните книжа в еврозоната и нововъзникващите пазари.

„В краткосрочен план икономическият растеж в САЩ вероятно ще получи известен тласък през 2018 г., като причината е планираната данъчна реформа и очакваното покачване на лихвените нива от Фед на три пъти догодина“, пише още в анализа на екип „Икономически проучвания" на УниКредит.

Освен това анализаторите прогнозират доходността по десетгодишните американски държавни облигации да достигне 2,75% към края на 2018 г.

Експертите пресмятат, че икономиката на еврозоната догодина ще се нарасне с около 2,3% годишно при добре разпределени нива на растеж, с което разликата между потенциалния и реалния обем на производството ще продължи да се смалява и се генерира тенденция към ръст на базовата инфлация.

От УниКредит са категорични, че общата инфлация ще остане под целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) за целия прогнозен период (2018 - 2019 г.). По тази причина изкупуването на активи по нетна стойност вероятно ще продължи до края на следващата година със стратегия на централните банки за задържане на досегашните нива на лихвите.

Икономистите очакват обменният курс на еврото спрямо долара да поднови своята тенденция за ръст до прогнозирана справедлива стойност за следващата година от 1,25.

Прогнозите на звеното за икономически проучвания на УниКредит се базират на предположението, че скорошното увеличение на цените на петрола ще се задържи за няколко месеца, но напрежението в Близкия изток няма да доведе до сериозно нарушаване на доставките.

В резултат от това в доклада се предвижда постепенно понижаване на цените на петрола, което ще започне през следващата пролет, като цените ще достигна до ниво от 55-60 долара за барел.

В доклада се отбелязва, че скорошното засилване на напрежението между Саудитска Арабия и Иран представлява единственият сериозен краткосрочен риск според прогнозите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Reneta
преди 3 години
Внимание, запорират Ви сметката без аргумент и обяснение, искат от Вас много дпоокументи и след това нищо със седмици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Lucifer
преди 6 години
Забравяш една малка подробност, че подобни "прогнози" са просто доходоносна манипулация на стадото. Най-верни са противоположните реакции на подобни "прогнози". Печели винаги пикаещия срещу вятъра, рисковете са ясни....и неизбежни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
крас
преди 6 години
ОТ СТАТИЯТА : "обменният курс на еврото спрямо долара да поднови своята тенденция за ръст до прогнозирана справедлива стойност за следващата година от 1,25." И ТОВА ПРИ "прогнозира понижаване на цените на петрола през пролетта до 55-60 долара за барел"ТЕЗИ ТРЯБВА ДА СА С МНОГО СБЪРКАНО МИСЛЕНЕ, ЩОМ ПРАВЯТ ТАКИВА ВЗАИМНОИЗКЛЮЧВАЩИ СЕ ПРЕДПОЛОЖЕНИЯ.При понижаване цената на петрола курса на долара се покачва , а не пада!И още нещо - АКО МИНАТ ДАНЪЧНИТЕ ЗАКОНИ В САЩ И ЛИХВИТЕ СКОЧАТ, ИНВЕСТИЦИОННИТЕ ПОТОЦИ ЩЕ БЕЛЕЖАТ РЪСТ, А ЦЕНАТА НА ДОЛАРА ЩЕ СЕ ПОКАЧВА. Да поживеем и да видим доколко са прави в прогнозите си тези от УНИ-то.НЕ ИМ ВЯРВАМ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още