IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турски съд издаде заповеди за задържане на редактори от Cumhuriyet

Сред журналистите, арестувани в началото на седмицата, има хора на отговорни длъжности в изданието

11:34 | 05.11.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Журналисти протестират пред редакцията на&nbsp;Cumhuriyet. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Журналисти протестират пред редакцията на Cumhuriyet. Снимка: Ройтерс

Пет дни след ареста му главният редактор на популярния опозиционен вестник  Cumhuriyet и още осем души от изданието ще бъдат задържани под стража до началото на процеса им. Това съобщи днес турската агенция Dogan, цитирана от DPA.

Сред журналистите, арестувани в началото на седмицата, има хора на отговорни длъжности в изданието, посочва DPA. Това са главният му редактор Мурат Сабунджу, авторът на уводни статии Кадри Гюрсел и художникът Муса Карт. Те са обвинени, че поддържат връзки с кюрдски бунтовници и са замесени в неуспешния опит за преврат на 15 юли.

Прокуратурата обвинява журналистите, че със своите статии са „легитимирали“ неуспешния военен преврат от средата на юли и са извършили престъпления в полза на забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) и движението на Фетуллах Гюлен. Той е обвиняван от турските власти за подбудител и организатор на неуспешния пуч.  

В тази връзка в четвъртък през нощта е в Турция са били арестувани 13 до този момент депутати от прокюрдската опозиционна партия. Двамата съпредседатели на Демократичната партия на народите (ДПН) и още деветима депутати в турския парламент от прокюрдската партия са били задържани. Причина за арестите е отказът на 11-тимата народни представители да дадат показания за престъпления, свързани с "терористична пропаганда".

Единият от съпредседателите на ДПН, Селяхаттин Демирташ, е бил задържан в дома си в Диарбекир, който е най-големият град в населената предимно с кюрди югоизточна част на Турция, а другият, Фиген Юксекдаг - в своето жилище в столицата Анкара. Арестувани са били още деветима депутати от прокюрдската партия.

По-рано Турция обвини ДПН във връзки със забранената Кюрдска работническа партия (ПКК), която е смятана за терористична организация от властите в Анкара, Съединените щати и Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още