IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СЗО: Надяваме се пандемията да продължи по-малко от две години

Това обаче може да се случи само ако светът се обедини и успее в намирането на ваксина, смята генералният директор на организацията

18:13 | 22.08.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тедрос Аданом Гебрейесус&nbsp; <em>Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg</em></p>

Тедрос Аданом Гебрейесус  Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Световната здравна организация (СЗО) се надява, че коронавирусната пандемия ще е по-кратка от тази на т. нар. „испански“ грип от 1918 г. и ще продължи по-малко от две години. Това каза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус в изказване от петък, цитиран от Ройтерс. Според него обаче това може да се случи само ако светът се обедини и успее в намирането на ваксина.

СЗО винаги е била предпазлива по отношение на даването на прогнози за това колко бързо пандемията може да бъде победена без наличието на ваксина.

Според Гебрейесус на „испанския“ грип са му били необходими две години, за да бъде спрян.

„В нашата ситуация сега, с повечето технологии и – разбира се, с по-голямата свързаност, вирусът има по-добри шансове за разпространение, може да се придвижва по-бързо, тъй като ние сме по-добре свързани сега“, заяви той пред журналисти в Женева.

„Но в същото време ние имаме технологията, за да го спрем и познанията, за да го спрем. Така ние имаме недостатъка на глобализацията, близостта, свързаността, но и предимството на по-добрите технологии“, посочи Гебрейесус.

„Така че се надяваме да приключим с тази пандемия за по-малко от две години“, смята генералният директор на СЗО, който също така призова за единство и солидарност.

Към момента над 22,9 млн. души са или са били с потвърден коронавирус от началото на пандемията. Загиналите са над 799 хил. души, показват данните на университета „Джонс Хопкинс“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 1
mangalistan
преди 3 години
Тия още ли шават? Бай Дончо ще ви скъса шортите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
а ние се надяваме да ви разформироват до 6 месеца с преизбирането на Тромпетиста, ай ше го еббa и у цигaнинa тоя "генерален директор" ли е какъв е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
още време ви трябва , а , да зомбирате стадото и да го подкарате към кошарата за вакЦинация , "единни" трябвало да бъдем , мама ви и сатанисти !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още