IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще създадат ли руските военни свои буферни зони между кюрдските и сирийските части

Санкциите няма да спрат Турция от военната операция в Сирия, убеден е Мариян Карагьозов

13:09 | 14.10.19 г. 1
<p>
	Войски на сирийската армия. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Войски на сирийската армия. Снимка: Ройтерс

В западната част на Сирия са зоните, където Турция проведе първите две военни операции през изминалите три години. Сирийската армия заема зоните, в които турското настъпление не се случи. Тя запълва вакума от американските части, които се изтеглят. Това каза в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Мариян Карагьозов, кореспондент на БНР в Истанбул.

"Турският президент Реджеп Ердоган е категоричен, че налагането на санкции не би отказало Анкара от операцията. Близо 130 хил. души в Северна Сирия са принудени да напуснат домовете си, показват данни на ООН", посочи Карагьозов.

Той напомни, че Турция на няколко пъти цитира споразумението от Адана, което е сключено през 1998 г. между турското и сирийското правителство. “В него се предвижда съвместна борба срещу тероризма. Това споразумение постави край на сирийската подкрепа за Кюрдската работническа партия”, обясни Карагьозов и напомни, че споразумението признава легитимността на сирийското правителство.

Според него ако сделката между кюрдските организации и правителството в Дамаск е сключена със сътрудничеството на Русия, възниква въпросът дали руските военни няма да създадат свои буферни зони между кюрдските и сирийските части".

"При тази хипотеза сблъсъците са малко вероятни. Ако не се стигне до подобно развитие, може и да се стигне до инциденти", прогнозира журналистът.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
многодобре
преди 4 години
...явно материала е подгопвян в петък или в събота. ...Ердоган няма да воюва с редовна сирийска армия а тя вече заема позиции на кюрдите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още