IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се забави ли още "Северен поток-2"

Слабото място на Русия е е полагането на дълбоководни тръбопроводи, посочи Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество

22:44 | 27.12.19 г. 12
Ще се забави ли още "Северен поток-2"

“Според повечето експерти от този отрасъл проектът  "Северен поток - 2" ще се забави най-малко със 7-8 месеца и максимум до една година, каза той, коментирайки санкциите, подписани от американския президент Доналд Тръмп за полагането и изграждането на газопровода "Северен поток-2". – Над 90 % от газопровода е изграден. Строежът започна през миналата 2018 година и беше въпрос на 3-4 седмици максимум да бъде завършен газопроводът. Известно забавяне дойде и заради това, че дълго време Дания не издаваше разрешително за строеж в нейната икономическа зона в Балтийско море. Дори броени дни преди да бъдат наложени санкциите се смяташе, че толкова малко остава. Сега за Русия и "Газпром" стои големият проблем откъде да намерят такъв кораб, който да довърши."

По думите на Пламен Димитров ударът е насочен срещу швейцарско-холандската компания Allseas. Той е на мнение, че тя е може би най-добрата в света за полагане на подводни газопроводи и има договор с "Газпром" да работи по този проект.

“Тя се оттегли веднага, след като беше приет законът за военния бюджет на САЩ, в който са предвидени санкциите. Руският президент твърди, че има руски компании с възможности техните кораби да работят там, посочи експертът и напомни, че остава въпросът те готови ли са.

"Има и други компании, които разполагат с такива кораби, но всички се страхуват от американските санкции и никой не би се заел с такъв бизнес", смята Пламен Димитров. Той каза, че забавянето ще струва обаче все пак нещо на "Газпром".

По какво се различават сегашните санкции от тези на Обама – тогава те бяха въведени след анексията на Крим, разясни експертът. – Там ставаше въпрос за санкции срещу определени лица, руски бизнесмени, докато сега тези санкции не са свързани с някакво агресивно поведение на Русия към Украйна, а са конкретно насочени към компаниите, които участват в изграждането на газопровода.”

За "Турски поток" той информира, че подводният участък е завършен.

"На санкции подлежат компании, които оперират или съдействат за построяването на газопроводи за руски газ, които ще отнемат над една четвърт от транзита, който сега минава през Украйна. За 2018 година транзитът през Украйна е 88 - 89 милиарда куб. метра", каза Димитров. По думите му на теория, ако заработят и двете тръби на "Турски поток", това означава и 30 милиарда куб. метра годишно.

На въпроса дали ще попаднат български компании под удара на санкциите експертът е категоричен, че това не може да се случи.

По думите му трябва да се има предвид, че "Северен поток" 2 е само върхът на надводната част на айсберга за този нов маршрут за доставка на руския газ от Ямалския полуостров до Европа.

"Малко известно е, че от 3-4 години Украйна спря да купува газ от Русия, преди това беше основният доставчик", коментира още той.

България в тази ситуация – по думите му, може би руснаците ще бъдат по-малко настъпателни – "целта на "Газпром" е да прекара този газ от Турция и "Турски поток" през България, Сърбия и Унгария".

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
panther
преди 4 години
Това са просто цифри. Извадени са директно от ценовите бюлетини на украинския Нефтогаз, всеки може да ги види на техния сайт. Преизчислени в долари по курса на гривната на съответната дата. Всеки да си ги тълкува както иска. Другите факти - за реверса на руски газ към Украйна през ЕС също са публични и ги има на много места.Нещо нередно ли съм написал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 4 години
освен че си функционално неграмотен тъъпанар, какво друго искаш да ни покажеш с това нелепо сравнение ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
panther
преди 4 години
Цена на газа за домакинствата в Украйна (на кубичен метър):Юли 2014 - 0.8грн (~$0.07)Дек. 2019 - 6.5-7грн (~$0.28-0.29)Украйна не купува газ от Русия, ами купува руска газ от ЕС. Героям слава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 10
ing5rov
преди 4 години
Колеги , от години ща , не ща , съм принуден да следя интелектуалното развитие на стовенча ... такова просто нема , та в тая връзка възприемайте тукашната информация като голяма река , в която плуват както полезни неща , така и други , дето миришат и цапат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 8
Бидонойл
преди 4 години
Пост 6 не беше адресиран към тебе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 17
Стоян Петров
преди 4 години
Още някой селски бек да квалифицира Стоян??? Съвременния човек може да говори само в първо лице, единствено число. Всичко останало е примитив.PS Украинците нали гушнаха 5 000 000 000 долара, пък вие си драскайте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 11
Бидонойл
преди 4 години
многодобре до: многодобре...с е л с к а п р ъ ч к а... ---За това спор няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 9
многодобре
преди 4 години
...с е л с к а п р ъ ч к а...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 8
многодобре
преди 4 години
...проблема е в това , че стоена си е една обикновенна *** и второ това е икономическа война в която не се знае още кой ще победи! ...ако си мислите, че това е краят на този проек моля, отваряйте шампанското!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 10
многодобре
преди 4 години
Честито Рождество Христово! ...а стоена бърборена не спира да ни показва и доказва калната си същност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още