IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще извади ли САЩ Европа от енергийната ѝ зависимост от Русия?

Изборът на президент, отношенията между Вашингтон и Москва, както и развитието в ОПЕК, ще повлияят, посочи преподавателят по политически науки Христо Господи

10:42 | 17.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg</em></p>

Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Диверсификацията на енергийни ресурси трябва да бъде основна за всяка държава, съветва в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Христо Господинов, преподавател по политически науки.

Според него намесата на Америка в енергийните пазари е нормален, тъй като тя изпитва остра нужда да продава такива ресурси.

„Русия има основна роля в доставките на енергийни ресурси в Европа, но САЩ ще се опита да се противопостави и да извади Европа от зависимостта от Русия в този план", коментира Господинов. „Притеснителното за Америка е това, което се случва в държавата на фона на ескалиращите протести. Те се натрупват от месеци насам. Има слабости, породени от корупционните практики", посочва той.

По думите на експерта изборите в САЩ ще се ключови за отношенията между САЩ и Русия, както и за отношенията в рамките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

По повод смяната на ръководителя на предизборната кампания на американския президент Доналд Тръмп Христо Господинов посочи, че това не е първият такъв подобен ход от негова страна.

„Той често сменя приближените си. Но последните проучвания не са в него полза. Големите донори в президентската кампания на Джо Байдън са налице", смята експертът.

Господинов е на мнение, че забавената реакция на Тръмп по време на здравната криза се отрази на икономиката и работните места в страната. „Това е и основният мотив доста избиратели да се откъснат от него и да се преориентират", коментира той.

Вижте видео материала с целия разговор в Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още