IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 35% нарасна печалбата на Pepsi заради силни продажби на чипсове

16:06 | 01.10.04 г.
Автор - снимка
Създател
С 35% нарасна печалбата на Pepsi заради силни продажби на чипсове
PepsiCo, втората най-голяма компания в света за безалкохолни напитки, обяви ръст от 34,6% на печалбата си за третото тримесечие, дължащ се основно на силните продажби на подразделението за бисквити, закуски и чипсове Frito-Lay.

В същото време обаче от групировката съобщават, че в рамките на програма за съсредоточаване само върху най-успешните продукти на Frito-Lay, ще бъдат закрити 4 завода на това подразделение, като в резултат на това 780 човека ще загубят работата си.

Разходите около операцията са оценени на 160 млн. долара.

Общият брой на служителите на Frito-Lay е 45 000 души.

За третото тримесечие на компанията, приключило на 4 септември, печалбата на Pepsi достига 1,36 млрд. долара, или 79 цента на акция. За сравнение, резултатът за същото тримесечие на предходната година възлиза на 1,01 млрд. долара (58 цента на акция).

Продажбите на безалкохолния гигант за периода са нараснали с 6% на годишна база до 7,26 млрд. долара. Сред най-търсените продукти през изтеклото тримесечия са били именно продукти на Frito-Lay като чипсовете Lay's, Ruffles и Doritos.

От своя страна, конкурентът на Pepsi и лидерът в сектора – Coca-Cola, която ще обяви тримесечните си резултати на 21 октомври, предупреди в средата на септември, че за периода очаква печалба на акция в размер на между 46 и 48 цента, или значително под средните очаквания на анализаторите за печалба от 54 цента на акция.

Песимистичните си очаквания компанията обясни със слабите си продажби на вътрешния и германския пазар.

Coca-Cola, обвинявана в по-бавен процес на разнообразяване на предлаганите негазирани напитки от Pepsi, все пак възнамерява да пусне нови такива през следващите няколко месеца.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още