IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на ВЕИ енергия в Бразилия - възможности и предизвикателства

Чуждите производители са привлечени от впечатляващите ръстове на пазара, но се изправят и пред редица предизвикателства

14:27 | 13.09.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Пазарът на ВЕИ енергия в Бразилия - възможности и предизвикателства

Бумът в енергийния сектор в Бразилия привлича инвеститори, особено на пазара на соларна енергия. Компании от Испания, Португалия, Италия, САЩ и Китай предприемат необходимите стъпки, за да могат да навлязат на пазара в южноамериканската държава.

Според консултантската компания Frost & Sullivan само пазарът на соларна енергия в Бразилия ще нараства с по над 70% на година, а догодина, когато там ще се провежда световното първенство по футбол, се очаква растежът да е още по-голям заради очакваното по-голямо натоварване.

Сериозни ръстове се очакват и за пазара на вятърна енергия.

Въпреки обещаващото бъдеще обаче, играчите на пазара трябва да се справят с редица предизвикателства, включително регулацията и силната зависимост от държавна подкрепа.

Повечето производители на енергия от възобновяеми източници в Бразиция разчитат на държавните търгове за енергия. За първи път на следващия такъв търг ще участват и соларни централи.

За участие в аукциона са регистрирани 629 вятърни паркове и 119 соларни централи, както и 17 водноелектрически централи и 19 централи на биогаз, биомаса или природен газ с общ капацитет над 19 хил. мегавата.

Още за пазара на енергия в Бразилия и за предстоящия търг вижте във видеото на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още