IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оптимизъм за стимулите в САЩ и търсенето в Китай повишава цените на петрола*

Стойността на "черното злато" е подкрепена и от допълнителните съкращения на доставките в Саудитска Арабия

10:04 | 19.01.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се повишават на фона на оптимизма, че правителствените стимули в САЩ ще подкрепят световния икономически растеж, а търсенето на петрол намали опасенията, че подновените мерки заради пандемията на COVID-19 в световен мащаб могат да понижат разхода на гориво, съобщава Ройтерс.

Фючърсите върху сорта Брент поскъпват с 0,84% до 55,21 долара за барел, докато тези върху американския лек суров петрол повишават цената си с 0,17% до 52,51 долара.*

Инвеститорите са оптимистични относно търсенето в Китай, най-големия вносител на суров петрол в света, след като данните, публикувани в понеделник, показват, че добивът е нараснал с 3%, достигайки до нов рекорд през 2020 г. Китай е и единствената голяма икономика в света, която избегна свиването миналата година.

„Вчерашните данни от Китай бяха положителни за цените на петрола“, коментира Майкъл Маккарти, главен пазарен стратег в CMC Markets в Сидни.

Инвеститорите внимателно ще следят речта за встъпването в длъжност на новоизбрания президент на САЩ Байдън в сряда за подробности относно пакета за помощ от 1,9 трилиона долара в страната.

Подобно на други класове активи, петролът получи подкрепа от стимулите в САЩ, обясни и анализаторът на OANDA за азиатско-тихоокеанските пазари Джефри Халей.

Цените на петрола са подкрепени и от допълнителните съкращения на доставките в Саудитска Арабия през следващите два месеца, които се очаква да намалят глобалните запаси с 1,1 милиона барела на ден през първото тримесечие, твърдят анализатори на ANZ.

Те изразиха опасения относно спада на продажбите на горива в Индия през януари от декември и нарастващите случаи на COVID-19 в Китай и Япония, които могат да намалят търсенето на петрол.

„В Европа и САЩ бавното поставяне на ваксините също поражда опасения, че възстановяването на търсенето ще остане слабо“, коментираха анализаторите.

*Информацията е актуална към 09:31 часа българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:41 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още