IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Олаф Шолц предлага план за 10 млрд. евро в защита на работните места в Германия

Финансовият министър на Германия иска да удължи програмата в подкрепа на работниците от една на две години

14:51 | 17.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският финансов министър Олаф Шолц. <em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Германският финансов министър Олаф Шолц. Снимка: Bloomberg L.P.

Германският финансов министър Олаф Шолц предложи да удължи субсидиите за запазване на работните места по време на коронакризата до 24 месеца, като заяви, че мярката ще струва на правителството допълнителни 10 млрд. евро.

Правителството на канцлера Ангела Меркел възобнови краткосрочните компенсации, за да защити работниците и компаниите в Германия от масивни съкращения на работни места по време на пандемията, съобщава Bloomberg.

Обезщетенията, обикновено ограничени до 12 месеца, първоначално обхващаха до 67% за домакинствата с деца, като постепенно се разшириха през последните месеци. 

Предложението на Шолц рязко контрастира с намерението на британския финансов министър Риши Сунак да прекрати програмата за подкрепа на работните места през октомври. Институтът за изследване на публичната политика изчислява, че 3 милиона работници ще продължат да разчитат на плана, когато той приключи. До момента програмата струва на британската хазна почти 35 млрд. паунда (46 млрд. долара).

В интервю за Bild от неделя Шолц изтъква, че помощта ще се приближава до 10 млрд. евро.

Най-голямата европейска икономика успя да преживее пандемията до момента сравнително леко и се очаква да се разшири силно през третото тримесечие на годината. В същото време ръстът на броя на новите случаи на заразени с коронавирус започна да се ускорява през последните седмици, което предизвика опасения, че новата вълна от инфекции може да доведе до нови ограничения за икономическа активност.

Социалдемократите, партньор на християндемократите в коалиционното правителство на Меркел, миналата седмица представиха Шолц като техен кандидат за канцлерския пост на предстоящите парламентарни избори през следващата година. Партията се конкурира със Зелените за втора по сила партия в страната, показват последните проучвания.

Броят на работниците в Германия с намалено работно време остава няколко пъти по-голям, отколкото този по време на рецесията от 2008-2009 г., причинена от световната финансова криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още