IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наистина ли бъдещето е в акциите на развиващите се страни?

Те обещават най-високи шансове за печалба, но в дългосрочен план, твърдят експерти

10:45 | 09.01.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Борсата в Атина. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Борсата в Атина. Снимка: Ройтерс

Бъдещето е в развиващите се страни. Много икономисти вярват в това. И финансовите експерти често са съгласни с тази теза. Те не забравят и важния аргумент, че за по-дълъг период от време икономическият растеж е решаващ и развитието на финансовите пазари, особено за акциите и облигациите.

Ето защо прогнозите на икономистите подкрепят оптимистите за развиващите се пазари. Оценките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) са добър пример за това. 36-те държави членки очакват годишен ръст от едва един процент за еврозоната през следващите две години, а за Съединените щати - два процента. Но прогнозите за големите нововъзникващи пазари, като Китай и Индия, от друга страна, са за около шест процента.

Въпреки това фондовите пазари не отразяват разликите до такава степен. Разчитащите на развиващите се пазари фондове постигнаха двуцифрени процентни ръстове през текущата година. Но други пазари, и по-специално Wall Street, се представиха много по-добре.

Една от причините са притесненията за последиците от търговския конфликт на пазарите. Особено чувствителни са развиващите се държави, които са силно експортно ориентирани. Тези опасения обаче донякъде минаха на заден план. „Ще има уреждане в търговския спор между САЩ и Китай преди президентските избори в САЩ", твърди пред Handelsblatt Тим Джагър от британския фонд Columbia Threadneedle Investments.

През 2019 г. и някои от големите развиващи се пазари изпитваха сериозни проблеми. Така например лоши новини дойдоха от Турция, Бразилия и Аржентина. Това, разбира се, бе придружено и от сривове в борсите на съответните страни, както и на валутите им, и като цяло потуши настроението за инвестиции в развиващите се пазари.

Въпреки това би било грешка целия клас активи на нововъзникващите пазари да се отпише заради  такива отделни случаи. Не липсват и доста положителни примери – например фондовите борси в Гърция или Русия, които гарантираха на инвеститорите в евро възвръщаемост от над 40 процента през тази година. Тоест – всичко зависи от мъдрия избор на държавите и отделните инвестиции, които предпочетем.

В дългосрочен план по-добрите икономически перспективи и нарастващото потребление на все по-голямата средна класа в развиващите се страни би трябвало да дадат тласък на фондовите пазари. „Вече видяхме промяна при китайците – изместване от храните и електрическото оборудване към пътуванията и туризма. Търсим компании, които могат да се възползват от това", обяснява Дара Уайт от Columbia Threadneedle Investments.

Много експерти разчитат на това в своите многогодишни прогнози. Експертите от холандската компания за управление на активи Robeco, например, също смятат, че тези пазари крият добри шансове. Те очакват годишна възвръщаемост на капитала от малко под четири процента на фондовите борси на развиващите се пазари за петгодишен период и само малко повече от три процента в индустриализираните страни.

Експертите от американския управител на активи GMO обаче очакват много по-голяма разлика. В седемгодишната си прогноза те оценяват годишната доходност на развиващите се пазари на почти пет процента. Според прогнозите на други фондови борси може да бъдат генерирани загуби. Стратегите за GMO се фокусират особено върху разликите в оценките на акциите и по този начин стигат до прогнозите си.

Наистина инвеститорите плащат различни цени на отделните пазари. „Акциите от развиващите се пазари като цяло са доста евтини", обясняват експертите от Robeco. Фонд мениджърът Майкъл Кеплър от Keppler Asset Management в Ню Йорк изчислява средното съотношение цена-печалба за акциите в световния борсов индекс на 20. Базовият показател за нововъзникващите пазари достига едва 14. Руската фондова борса е най-евтина с показател от малко под шест, турската борса е близо до нея със съотношение цена-печалба 8.

Когато инвестират в развиващите се пазари, инвеститорите следва да влагат парите си по-широко. Така например Scope Analysis генерира с продуктите си Lazard Developing Markets Equity и JPM Emerging Markets Equity възвращаемост през тази година от по 28 процента за своите инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 1
miccaelis
преди 4 години
тъпотии на квадрат, кат има акции в Колонията та кво от тва ? Ми нищо държавата се разпада с всяка минута и има отлив на народ константно ...От Wallstreet се "представили особено добре" еbаси ква констатация на преписаната тъпотия, ем че те си печатат парите и ги влагат там, у нас що не се представят добре ?!? Щот ние неаме право да печатаме нищо, не нападаме никой не ограбваме никой не плячкосваме нищо ... не знам що за оллигофрени сте в тоя сайт преписвачите ама некви преписани бози нон стоп, коги ше има нешо на собствена база написано ... май нивга ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Mohave __
преди 4 години
Изядохме печалбата за десетилетия напред и пак говорим за бъдеще .Иска ни се да има такова . Така че ....... който иска да види бъдещето , да се обърне назад - и ще го види там някъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още