IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Кючуков: "Северен поток 2" ще бъде завършен

Европа трябва да е по-наясно със собствената си енергийна сигурност, посочи бившият зам.-министър на външните работи

11:07 | 30.03.21 г. 2
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Би било изненада, ако "Северен поток 2" не бъде завършен. Изключено е многомилиардна инвестиция просто да потъне в морето, още повече като се вземе предвид, че е готова на 95%. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Любомир Кючуков, бивш заместник-министър на външните работи и директор на Института за икономика и международни отношения.

"Американският държавен секретар посочи в свое изявление, че доизграждането "Северен поток" изцяло зависи от замесените компании. Това само по себе си отвори малко по-широко вратата. Но друг е въпросът, че след като бъде завършен газопроводът, то най-вероятно ще бъдат договорени между Германия и САЩ и предложени или наложени на Русия условности при самата експлоатация", коментира той.

Любомир Кючуков е на мнение, че подобни условности ще имат именно за цел да предоставят тези гаранции, които в момента се търсят от страна на Вашингтон.

"Самият факт, че САЩ налагат санкции срещу европейски фирми и държави, както посочи канцлерът Меркел, първо е незаконно и второ изглежда доста странно, че те се налагат на базата на американски федерален закон, а пък същевременно имат за цел да защитят европейската енергийна сигурност", посочи директорът на Института за икономика и международни отношения.

По думите му Европа трябва да е по-наясно със собствената си енергийна сигурност, но "явно всичко опира до съотношение на силите".

В разговора беше засегната и темата за последния Европейския съвет, като директорът на Института за икономика и международни отношения заяви, че и Русия, и Турция са фигурирали в дневния ред, но от коренно противоположна гледна точка.

"Когато ставаше дума за Русия, се говореше за санкции и за правата на човека, а пък когато ставаше дума за Турция, се говореше за позитивен дневен ред, целящ да изглади противоречията. Ако трябва да се прави сравнение, в Турция има може би десетки хиляди "Навални" по затворите", анализира ситуацията Кючуков.
Според бившия заместник-министър на външните работи вместо двоен стандарт от страна на Брюксел се наблюдава по-скоро ясна политическа линия, поставена от Джо Байдън, но с геополитически обхват.

"Още от самото начало беше ясно, че американският президент ще се опита да реидеологизира отношенията с Китай и Русия. От тази гледна точка той извади правата на човека и демокрацията като основни критерии", коментира Кючуков. "Големият проблем е, че правата линия на ценностите създава доста сериозни изкривявания в полето на геополитиката", допълни той.

Защо американският президент се включи в срещата та върха на Европейския съвет? Предстоят ли нови търговски преговори между ЕС и САЩ? В каква фаза е сближаването между Китай и Русия? Защо Източна Европа гледа повече към Вашингтон и по-малко към Брюксел? Ще се случи ли ресурсната еманципация на ЕС? Как ще се разпределят ваксините по време на пандемията?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
vzhekoff
преди 2 години
Междувременно от 160 км бавно и полека се прекараха 25. С тези темпове до средата на май едната тръба ще е готова. Ако се включи вторият кораб, до края на юни ще е готова и втората тръба, ако не - към края на август.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
"Самият факт, че САЩ налагат санкции срещу европейски фирми и държави, както посочи канцлерът Меркел, първо е незаконно и второ изглежда доста странно, че те се налагат на базата на американски федерален закон, а пък същевременно имат за цел да защитят европейската енергийна сигурност"Госпожа шмеркел изглежда още не е разбрала, че германия е 51ви американски щат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още