IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кр. Атанасов: Развитите пазари стават по-малко атрактивни за инвестиции

В западните страни властите стимулират икономиките и държавата изземва функциите на бизнеса, което не е устойчиво в дългосрочен план, посочи финансовият анализатор

22:10 | 29.10.20 г.
Кр. Атанасов: Развитите пазари стават по-малко атрактивни за инвестиции

„Не можем да сравняваме сегашното положение с Голямата рецесия или с която и да била криза досега. Този път събитията се случиха много бързо и данните, които виждаме в момента са много шокиращи“, заяви той.

Според него, заради коронавируса Европа затвори границите, макар че има свободно движение на хора, стоки и капитали. „Не всички държави бяха еднакво ударени. Ирландия, която е хъб на технологиите имаше добри резултати, дори Германия е на плюс за разлика от Италия например“, посочи финансовият анализатор.

Атанасов коментира защо най-големите намаления на публични инвестиции се забелязват в западните страни. Той е на мнение, че „до някаква степен развитите пазари започват да стават по-малко атрактивни за инвестиции“.
Финансовият анализатор прогнозира, че в бъдеще парите ще излизат от развитите пазари и ще отиват към развиващите се.

„Това което виждаме е обедняване на развитите страни и вината е само в тях. Този процес ще продължи, неизбежно е. Крайният резултат от това ще бъде добър, защото ще се балансира икономическият растеж в различните част на земното кълбо, но процесът няма да е лек и ще има много перипетии“, очаква Красимир Атанасов.

Според него е много важно как в момента властите стимулират икономиките и даде пример със западните страни, където държавата започва да изземва функциите на бизнеса и някои компании изкуствено се поддържат, вместо да се позволи своеобразен естествен подбор.

„Така се заменя пазарната икономика с централно управление“, което не е устойчиво в дългосрочен план финансовият анализатор.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:19 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още