IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой ще събира в бъдеще депозитите на фирмите и населението?

Дигиталните валути могат да прехвърлят дейности от търговските към централните банки, очаква Александър Петров, старши партньор в McKinsey & Co Лондон

18:08 | 11.06.21 г.
Кой ще събира в бъдеще депозитите на фирмите и населението?

Финансистът коментира отношенията на банките и фентех сектора.

„Преди няколко години банките се притесняваха, че от финтех компаниите ще им вземат хляба. Бъдещето е в едно партньорство между банките и новите технологии, прогнозира Александър Петров. – Прогресивните, бързите идеи в банките трудно се развиват. Като институция те са монолитни корпоративни единици, където решенията отнемат време. При финтех компаниите е обратното, но те пък нямат необходимия брой клиенти.“

Част от темите бяха свързани с това какви промени предизвика Brexit при британските банки.

От думите на финансиста стана ясно, че след Brexit компаниите не са се изместили от Лондон.

„Много от британските компании прехвърлиха служители и активи в Европа. Броят на хората, които отиват в централните офиси на банките намаля. City Group имаше персонал около 10 хиляди души, като в момента са под 5 хиляди”, даде пример Петров.

Според него дигитализацията на процесите и намаляването на клоновата мрежа води до съкращаване на банковите служители в цял свят.

Бъдещето на финансовата система беше акцент на финансовия форум „Иновации“, който се проведе тази седмица и на който Александър Петров беше лектор.

„Пандемията ускори много дигитализацията. В Англия са много популярни чековете, като по време на пандемията се въведе иновацията да снимаш чека с мобилния си телефон, да го изпратиш на банката и той да влезе директно в сметката. Друга мярка беше това, че наеха коли, които да обикалят по различни места и да помагат за банковите услуги, тъй като офисите бяха затворени. Бързото вземане на решения и дигиталното вземане на кредити се ускори също – може да вземеш ипотека за 3-4 дни, вместо месеци“, посочи старши партньорът в McKinsey & Co.

От думите му стана ясно, че се използва изкуствен интелект при дигиталното оценяване на риска.

„Банките притежават много информация за бизнесите и за нас като частни лица. Те са наясно кога имаме извънредни разходи или кога си плащаме сметките. Пандемията даде тласък на един тренд - всичките тези данни, с  които банката разполага, започнаха да бъдат използвани. Когато споделяте неща онлайн имайте предвид, че те могат да бъдат използвани от банката като оценка на риск“, обясни Петров.

Той е на мнение, че дигиталните валути ще променят банковия сектор.Що се отнася до криптовалутите, финансистът е категоричен, че те не са алтернатива на банковите услуги. „Те са вид инвестиция за изкарване на много големи печалби, но и понасяне на загуби", каза Петров. Според него инвестиционните банки проявяват интерес към този актив тях и отварят отдели за търгуване с него.

„Изваждането на парите от стабилна банка и влагането им в криптобанка, дори вземането на криптокредит, гарантиран от криптовалути,  нямат нищо общо с риска за обикновения човек, защото ако криптовалутата падне трябва да се дават още пари“, съветва старши партньорът в McKinsey & Co.  


Ще освободят ли банките офисите си? Каква ще е ролята на криптовалутите като актив за дребните инвеститори?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още