IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ирландия заложи още мерки за икономии в бюджета за 2014 г.

Дъблин обеща да затвори „законовата вратичка“, която позволява на Apple да пести от данъци

10:25 | 16.10.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Ирландия заложи още мерки за икономии в бюджета за 2014 г.

Дъблин заложи в бюджета за следващата година увеличение на данъците и свиване на публичните разходи на обща стойност 2,5 млрд. евро на фона на подготовката на страната да излезе от спасителната програма, съобщава FT.

Сред най-противоречивите мерки са намаляването на помощите при безработица за младите хора до 25 години, намаляване на надбавките и здравните помощи за пенсионерите, както и увеличаване на акциза върху алкохола и цигарите.

Предвижда се също така данъка върху лихвите по депозитите да бъде повишен на 41% от 33%, а таксата за издаване на рецепти да стане 2,5 евро от 1,5 евро. Ще отпадне и еднократната помощ в размер на 850 евро за покриването на погребални разходи за починали роднини на затруднени финансово семейства.

Бизнесът ще бъде засегнат от нов данък за банките и намаляване на държавната субсидия за платения отпуск по болест на служители, но пък се предвижда премахването на данъка за въздушните превозвачи и приемането на пакет от стимули за строителния сектор.

Ако проектобюджетът бъде приет в сегашния му вид, това ще означава, че от 2008 г. насам страната е приложила мерки за икономии на стойност 31 млрд. евро. Сумата е равностойна на почти една пета от икономиката на Ирландия.

„Целта на този бюджет е да продължим с прогреса, който постигнахме, да засилим политиките за растеж на икономиката“, коментира финансовият министър Майкъл Нуунан.

„Знам, че съществуват мнения, според които консолидацията трябва да продължи, но хората хората вече направиха достатъчно жертви“, допълни той.

Според прогнозите на правителството новият кръг от мерки за икономии ще свие дефицита до 4,8% от брутния вътрешен продукт (БВП) през следващата година, което е под поставената от Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ) цел.

Междувременно от Националния младежки съвет предупредиха, че мярката, която предвижда намаляването на обезщетенията при безработица за младежи до 25 години, ще принуди много хора да напуснат страната. „От 2008 г. досега над 177 хил. младежи са емигрирали, а младежката безработица днес е почти 29%, докато през 2008 г. беше 13%“, коментират от организацията.

Ирландия обещава също така да затвори „законовата вратичка“, която позволява на Apple да пести от данъци. Майкъл Нуунан съобщи, че ще внесе специален законопроект, който да гарантира, че регистрираните в страната компании няма да могат да избягват данъчните задължения.

Дъблин обяви решението си точно след като Европейският съюз реши да разследва данъчните правила в Ирландия, холандия и Люксембург и връзките на страните с големите мултинационални компании.

Управляващите в страната поеха ангажимент да работят с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), за да затворят всички „дупки“ в данъчното законодателство.

Подробности вижте в репортажа на Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още