IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Goldman: Поскъпването на биткойна няма да навреди на цената на златото

Няма доказателства, че ралито на биткойна изяжда бичия пазар на златото, категорични са от инвестиционната банка

17:17 | 18.12.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Златото и биткойнът могат да съществуват заедно, смятат експертите на Goldman Sachs Group. Според банката въпреки че дигиталната валута отнема част от интереса към благородния метал, то неговите позиции ще се запазят във времето.

„Скорошното по-слабо представяне на златото спрямо недвижимите имоти и долара накара някои инвеститори да се притеснят, че биткойнът заменя златото като предпочитано спасение от инфлацията“, посочват от банката в бележка до клиентите. Въпреки че е налице известно заменяне, „не разглеждаме нарастващата популярност на биткойна като екзистенциална заплаха за статута на златото“, се казва още в текста.

Биткойнът се радва на впечатляващо поскъпване през последния месец, като в четвъртък стойността му достигна най-високото си ниво някога – над 23 000 долара. Това е по-добро представяне от 2017 г., която бе една от най-силните за криптовалутата.

Институциите и богатите инвеститори традиционно избягват криптовалутите заради „проблеми с прозрачността, докато спекулативните инвеститори на дребно карат биткойна да се държи като изключително рисков актив“, посочват от Goldman.

„Не виждаме доказателство, че ралито на биткойна изяжда бичия пазар на златото и вярваме, че двете могат да съществуват заедно“, казват от банката.

Стойността на биткойна нарасна повече от три пъти тази година, а златото поскъпва с 24%, като през август достигна рекордната стойност от над 2075 долара за тройунция.

Минути след 15:30 ч. българско време цената на биткойна намалява с 1,7% до 22 854,59 долара. Златото от своя страна поскъпва с 0,2% до 1893,85 долара за тройунция.

Какво следва за биткойна вижте и в този анализ в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Коментират някакви *** петолъчкаджии, които нито биткойни имат, нито инведтиционно злато.Всъщност инженерчето има един златен зъб, явно затова се чувства разбирач по темата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 3
abdul
преди 3 години
Пълни глупости. Ами ако копаш на зелена енергия стимулираш производството на еко соларки, перки, мерки.. И почваш да копаш биткойни, ама зелекойни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
Oбичам България
преди 3 години
BTC не е ЕКО, защото като повече крипти валути се използва алгоритъм за създаване proof of work, при който има изразходване на електроенергия и процесори (CPU/GPU), които да били изработени. Има други варианти, които са ЕКО като peercoin, където се ползва proof of stake.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
що бе , на луната е по-близко ... пък и пътеката е "утъпкана"...май .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
Ребятаа! На Марс!С биткойни и гризани ябълки,с Холивуд в таблета!Всички на Марс след Мъск, Макдоналдс и Мики Маус!Всичката зелена шума в биткойни - био еко френдли куул!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
abdul
преди 3 години
Не е важен Goldman, важен е Bitman кво мисли по въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 6
дядя Вова
преди 3 години
Goldman: Поскъпването на биткойна няма да навреди на цената на златото Ленче, на зената на златото не може да пропречи нищо.Ако някой не ти го е обяснил навремето, аз ще се опитам:то е овеществен труд.Който носи своята полза в себе си и е безграниченкато срок на годност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още