IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главният изпълнителен директор на Unicredit хвърли кърпата

Нежеланието на Жан-Пиер Мустие да предприеме преструктуриране на компанията и да помисли за сливания и придобивания му коства поста

11:59 | 01.12.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на представената и в България италианска банка Unicredit Жан-Пиер Мустие напуска кредитора. През последните няколко месеца стана ясно, че идеите ми за стратегия не са в съответствие с тези на Борда на директорите, каза Мустие в понеделник вечерта. Мениджърът и банката са се договорили той да напусне компанията след изтичане на договора му през април, предава DPA.

Французинът е начело на „паневропейската“ банка, както Unicredit се определя, от юли 2016 г. Мениджърът, който навремето бе глобен в родината си за търговия с вътрешна информация, проправи мерки за строги икономии. След спекулации за напускането акциите на банката загубиха почти пет процента до края на сесията в понеделник.

Освен инвестиционното банкиране на Unicredit в миналото Мустие е ръководел същата дейност и във френската Societe Generale. Той бе човекът, който оглавяваше инвестиционното банкиране на френската група и през януари 2008 г., когато банката оповести, че е понесла загуби за 4.9 млрд. евро в резултат на действията на брокера Жером Кервиел. Банкерът напусна институцията през 2009 г., след като френският пазарен регулатор го обвини в търговия с вътрешна информация в началото на финансовата криза през 2007 г. и му наложи санкция от 100 хил. евро.

В момента Мустие е партньор в базирания в Лондон инвестиционен фонд Tikehau Capital и член на борда на директорите на Alitalia.

От месеци се спекулира с възможното удължаване на договора. Ставаше дума обаче за нещо повече от личността на Мустие - за основната ориентация на банката. От една страна, остава стриктното отхвърляне на възможностите за поглъщанията и сливанията на Мустие, което той повтори при представянето на тримесечните резултати в началото на ноември. В допълнение, Мустие изключи отделянето на чуждестранните дейности на Unicredit в собствения си холдинг, за което се спекулира. „Това все още е проект, но ние не планираме да продължим да работим по него“, каза той.

Преди всичко, този проект, за разделяне на италианския и чуждестранния бизнес и създаването на отделно звено за германските и австрийските дъщерни дружества, срещна съпротива и критика чак до Борда на директорите, твърдят източници от компанията.

От друга страна, италианската държава търси нов собственик на проблемната банка Monte dei Paschi. Банката, чийто основен акционер е Министерството на икономиката и финансите на Италия от спасяването ѝ през 2017 г., трябва да се върне на пазара най-късно до края на 2021 г. след споразумение с ЕС. Правителството иска Unicredit да бъде купувачът. Твърди се, че Мустие е оказал съпротива.

Правителството по-специално е планирало увеличение на капитала от 2 млрд. евро в проектобюджета за 2021 г., за да направи банката от Сиена привлекателна за купувача.

Ключова фигура в играта е новоизбраният председател на Unicredit Пиер Карло Падоан. Като министър на икономиката и финансите той договори държавното спасяване на Monte dei Paschi с ЕК преди пет години. Посоката, в която ще поеме голямата банка, зависи от неговото влияние. През юли също имаше голямо сливане на банки в Италия, когато търговската банка Intesa Sanpaolo пое UBI Banca.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още