IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Галъп: Половината световно население е склонно да се ваксинира срещу COVID-19

Само 35% от българите виждат надежда за справяне с пандемията с ваксини, но най-голям е делът им от всички анкетирани по света сред тези, които не могат да отговорят

15:48 | 22.01.21 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Одобрението към правителствата за справянето с пандемията COVID-19 все още е високо, но бавно намалява. В сравнение с миналата пролет заплахата от болестта отново се счита за значителна, но сега изглежда и малко по-пресилена, според хората по света. Ограниченията за пътуване са широко приети като средство за борба с пандемията. Жертването на човешките права също, но то събужда и критика. Отношението към ваксините е по-скоро положително, въпреки че сянката на съмнението остава значителна, дори и преобладаваща в редица страни.

Това са някои от акцентите на новото глобално изследване на отношението към коронакризата, проведено от Асоциация „Галъп интернешънъл“ в края на миналата година. Проучването обхваща 47 държави по света и около 45 хиляди пълнолетни граждани и е представително за около две трети от глобалното население.

През миналата година асоциацията проследи развитието на глобалните нагласи на населението към пандемията и най-новите резултати са от четвъртата вълна на глобалното проследяване.

Повече от половината от световното население по-скоро се съгласява или категорично одобрява мерките на правителството в съответната страна за справяне с коронавирусната пандемия. Двама от всеки петима обаче не са съгласни с тях, а останалите, участвали в анкетата, се колебаят в преценката си.

Трите предишни вълни от социологически проучвания разкриха, че одобрението на националните правителства за кризата с COVID-19 остава постоянно високо през цялата 2020 г. В края на 2020 г. обаче първоначалният скок на доверието на националните правителства постепенно намалява и сега одобрението за действията на правителствата спрямо пандемията леко ерозира. Това може да се дължи на грешките на властите в управлението на кризата или просто на факта, че хората постепенно свикват с пандемичната ситуация и страхът вече не предизвиква лоялност или пък има и умора от ограниченията, коментират социолозите.

По света

Картината на регионално ниво и на ниво големи страни е доста разнообразна – хората в Индия, например (86% от анкетираните там), са съгласни, че правителството им се справя добре в тази ситуация. В Австралия (82%) са най-доволни от начина, по който управляващите се справят с коронавируса в края на 2020 г.

Хората в Азия като цяло изглеждат доволни от действията на своите правителства спрямо коронавируса (източните региони на континента показват малко по-високи нива на удовлетворение) – в сравнение с други части на земното кълбо.

Абсолютното мнозинство от анкетираните във Виетнам заявяват, че са доволни от управлението срещу пандемията. Голяма част от обществата в Република Корея, Азербайджан и Малайзия също вярват, че техните правителства се справят добре със ситуацията.

Гражданите в САЩ, Европа и Латинска Америка, от друга страна, сега са най-критични към начина, по който управляващите се справят с коронавируса. Недоволството от правителството е особено високо по отношение на управлението на здравната криза в Украйна, САЩ, Великобритания и Босна и Херцеговина - над две трети от интервюираните там съобщават, че са недоволни от правителството.

Човешки права срещу пандемия

Почти трима от четирима от анкетираните в целия свят изразяват готовността си да жертват някои от своите човешки права, ако това помага за предотвратяване на разпространението на болестта. Една четвърт споделят обратното мнение.

В същото време обаче очевидно продължава тенденцията на намаляване на готовността за жертване на човешките права. Изглежда, че хората по света са преодолели първоначалния шок от новата болест и сега проявяват повече неохота, когато става въпрос да се откажат от някои от правата си. При първите вълни от глобални допитвания през пролетта на 2020 г. желанието за отказ от права достигаше и до 80% в световен мащаб.

Значителен дял от гражданите в Индия, Австралия, Азия, Близкия изток, Африка, а също и западните страни в ЕС, са готови да жертват някои от своите човешки права, ако това ще помогне за предотвратяване на разпространението на болестта. До 90% от хората в Грузия и Виетнам заявяват, че са готови да се откажат от някои от правата си, за да се борят с вируса, но дяловете са значителни и в Германия, Кот д'Ивоар, Армения, Ирак, Киргизстан, Австрия и т.н.
Хората в Русия, Латинска Америка, източната част на ЕС и САЩ не са толкова склонни да се отказват от човешките си права, дори ако това помага да се предотврати разпространението на вируса.

Най-големият дял на нежеланието по този въпрос е регистриран в Япония, Мексико, Перу, Палестина и източните страни от ЕС.

Последна актуализация: 09:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

10
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
"Това са някои от акцентите на новото глобално изследване на отношението към коронакризата, проведено от Асоциация Галъп интернешънъл в края на миналата година."Като мине некоя и друга годинка , па да видим колко ше са "изгубили битката " с ваксината ... не се споменава колко народ "0мре" след началото на ваксинацията в края на миналата година .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 3 години
Кои са не конспиративни сайтове? Тези които ти казват, че всичко е цветя и рози или тези, които дават глас на световно признати учени казващи голата истина? --- Логика на мияч ... без коментар ! Диши, ние вярваме и на сайтовете за глобалното затопляне, там нема нито цветя нито рози ... обаче ти не, какъв е извода! Едина свестен аргумент не можеш да измислиш с тая спарена от влага тиква!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
А, сега те разбирам. Просто не си наясно какво означава терминът "представителна извадка." Но повярвай ми, това е основен елемент във всички статистически проучвания и отдавна е доказано на практика, че резултатите получени по този метод много се доближават до действителните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
neon7
преди 3 години
Фактите са ти написани по горе в статитията!45 хиляди пълнолетни граждани са запитани .Галъп твърдят -'' Половината световно население '' е склонно да се ваксинира срещу COVID-19 ! Ако не го виждаш не мога да ти помогна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 5
julian12
преди 3 години
Кои са не конспиративни сайтове? Тези които ти казват, че всичко е цветя и рози или тези, които дават глас на световно признати учени казващи голата истина?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 5
фиг.1
преди 3 години
Дори "очевидните" лъжи имат нужда да бъдат доказани. Аз не те познавам, откъде да знам, че не си измисляш? Хайде, убеди ме с факти. Но за да сме наясно, не приемам "факти" от конспираторски сайтове, а само такива, които идват от официални източници и са подкрепени с доказателства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
брао треа има и такива шемети, с което ги поздравяям !! .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
neon7
преди 3 години
И защо трябва да го правя? Очевадна е лъжата им -'' Половината световно население ''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Ами, защо ти не направиш по-обстойна анкета и да дадеш по-достоверни резултати? В много не толкова либерални държави ваксинирането ще е задължително. А между тях са и държавите с най-голямо население в света. Допускам, че при тях процентът на ваксинирани вероятно ще бъде над 90%. А дори и в Европа смятам, че с времето мнозинството ще оцени предимствата на ваксинацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
neon7
преди 3 години
'' Половината световно население '' Кога успяха да ги разпитат? 45 хиляди пълнолетни граждани са запитани само...Измама та дрънка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още