IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Галъп: Глобалната власт вече не върви заедно с усещането за по-сигурен свят

56% от анкетираните в 45 държави смятат, че през 2030 г. САЩ ще е световна суперсила, 58% от българите са убедени в първостепенната роля на Русия, но разчитат на ЕС

14:34 | 22.02.21 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(88, 88, 88); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

САЩ и Китай, които са най-големите суперсили сега и се очаква да продължат да бъдат такива през следващото десетилетие, са смятани всъщност по света и за значителни дестабилизиращи фактори в глобален мащаб. Русия също, но тя сега буди по-малко страх, което не се отнася до Китай. Европейският съюз се приема като най-стабилизиращият фактор, като очакванията са да остане част от световните суперсили. Това са част от заключенията и хипотезите от новия глобален сондаж на световната Асоциация „Галъп интернешънъл“, направен в периода октомври-декември 2020 г.

Изследването покрива 45 държави по света и над 42 хиляди пълнолетни граждани и е представително за около 2/3 от световното население.

Кой ще диктува и откъде идва усещането за сигурност  

Силните полюси според българите са на изток от нашата страна, но усещането за стабилност обаче идва от ЕС. Резултатите от изследването в България отреждат водеща роля в световната политика на САЩ, Китай и Русия.

Съществени разминавания между възприятията у нас и обобщените нагласи в света има по отношение подредбата на трите световни сили. Руската федерация се приема като лидер от обществото в нашата страна. Китай и САЩ също ще са сред световните суперсили през 2030 г., според мнозинството от българите, но заемат хипотетичните „втора“ и „трета“ позиция според общественото мнение.

Българите не очакват Европейският съюз да е основен фактор в международната политика след 10 години, но приемат Евросъюза в най-голяма степен за стабилизатор на международната политическа сцена. Индия и Япония са по-скоро далеч от общественото внимание у нас. Обединеното кралство също губи своето значение като световен фактор според българите.

„Нарастващата тежест на Китай в глобалните взаимодействия не е изненада, но напускането на масата на четирите големи сили от страна на ЕС е. Това всъщност е най-дестабилизиращият факт – защото ЕС, повече или по-малко, винаги се опитва да балансира, коментира Кънчо Стойчев, президент на световната асоциация „Галъп интернешънъл“. - На теория и Русия би могла да заеме средната позиция между САЩ и Китай, но към момента на практика това звучи повече от абсурдно. В същото време, изглежда, че с действията си, Западът на практика сближава Русия и Китай – което, в светлината на растящата в глобална роля на държавата в икономиката, по-скоро не вещае засилване на демокрацията.“

Ще има ли изненади в полюсите на световната политическа карта

И след десетилетие Китай и САЩ ще запазят своите позиции като водещи световни сили – според мнозинството от световното население, участвало в изследването. Русия също е приемана като световна суперсила, що се отнася до близкото бъдеще, но не с такава увереност. Европейският съюз по-скоро няма да играе централна роля в международните отношения – поне не като суперсила – според очакванията на хората. Същото се отнася и за Обединеното кралство. Индия и Япония също не са приемани като бъдещи световни суперсили.

През последните години политическото влияние на Китай печели все по-голямо внимание в световен мащаб. Търговското напрежение между Китай и САЩ от последните няколко години потвърди мястото на Китай като лидер на политическата карта. Най-вероятно това е и причината, поради която хората сега са най-сигурни относно позицията на Китай като суперсила през 2030 г.  Повече от три четвърти от запитаните в западните държави от ЕС и над две трети от тези в Латинска Америка споделят това мнение.

Хората в Индия (може би очаквано) изглеждат най-склонни да отхвърлят възможността Китай да бъде суперсила през 2030 г. Почти половината от респондентите там смятат, че Поднебесната империя няма да е сред световните властови лидери. Сред регионите и големите нации Индия е също така и единственото място, където делът на несъгласните, че Китай ще е суперсила, е по-голям от дела на съгласните. Но това по-скоро отразява нивото на враждебност, а не рационални възгледи.

Въздържани по този въпрос изглеждат и хората в Азия като цяло, а също и в Русия – с около една трета негативни отговори. И на двете места, все пак, мнозинството клони към съгласие с твърдението, че Китай ще е сред суперсилите (макар в Русия да не са толкова силно убедени).

56% от хората в световен мащаб смятат, че през 2030 г. САЩ ще продължават да бъдат световна суперсила. Хората в Близкия Изток, Източна Азия и в САЩ (очаквано) изглеждат най-уверени в тази перспектива. Респондентите в Русия (също очаквано), Африка и Западна Азия, от друга страна, са най-склонни да не се съгласят, че САЩ ще бъдат суперсила след 10 години.

Двама от всеки петима респонденти в световен мащаб смятат, че Русия ще бъде сред световните суперсили в близкото бъдеще. Повече от една трета не се съгласяват. Значителен е и делът на тези, които не могат да формулират мнение по въпроса.

Хората в Латинска Америка, Близкия Изток и европейските държави, които не са част от ЕС, са по-склонни да вярват в главната роля на Русия в международните отношения. Самите руснаци обаче не са толкова убедени в това, тъй като една трета от тях очаква страната им да е сред главните актьори на световната карта, а 41% са скептични. Сред регионите и големите страни най-малко уверени в утрешното превъзходство на Русия се оказват именно руснаците, а също и хората в Азия.

Япония ще бъде суперсила през 2030 г. според една трета на световното население. Почти половината от запитаните обаче не се съгласяват. Останалите не могат да преценят. Най-големите дялове на съгласие са регистрирани в Латинска Америка и Близкия Изток. Най-склонни да не се съгласят са хората в Европа, Русия и Азия.

В най-малка степен приемана за суперсила в близкото бъдеще е Индия. 16% от респондентите в световен мащаб казват, че след 10 години страната ще бъде значителен международен фактор. Две трети споделят обратното мнение. Самите граждани на Индия обаче са силно убедени, че страната им ще бъде суперсила през 2030 г. – 79% смятат така.

Мнозинството от хората по света не очаква Обединеното кралство да е суперсила до края на текущото десетилетие. Това мнение е изразено от повече от половината от запитаните респонденти. Една четвърт е по-склонна да приеме, че Обединеното кралство ще бъде сред суперсилите. Останалите не могат да преценят.

Регионалният анализ показва, че гражданите на Европа са сред най-скептичните по отношение на международната роля на Обединеното кралство след 10 години. Хората в Близкия Изток, например, са по-склонни да отдадат по-голяма важност на международното значение на Обединеното кралство. Делът на скептиците обаче е най-висок дори и там.

Според най-значимия дял от хората по света Европейският съюз също няма да бъде сред световните суперсили. Една трета все пак вярва в обратното. По-оптимистични по отношение важността на ЕС на международно нива са хората в Близкия изток и Латинска Америка. По-скептични изглеждат самите европейци, особено гражданите на западните държави от ЕС.

Последна актуализация: 06:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още