IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Пожарите в Бразилия са традиционни, а Макрон политизира ситуацията

“Белите дробове” на света не горят, а се разчистват земеделски терени, посочи Боян Рашев, управляващ партньор в Denkstatt България

11:33 | 26.08.19 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

„Белите дробове“ на света не горят, а пожарите в Бразилия в момента са там, където винаги са били по това време на годината и в същото време реакцията на френския президент Еманюел Макрон е политизирана от отзвука на проблема в социалните мрежи и медиите. Това мнение изрази управляващият партньор в Denkstatt България Боян Рашев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Доста голяма част от пожарите не са по поречието на Амазонка и респективно не са в дъждовната гора, а засягат други екосистеми. За пореден път в Бразилия просто си горят стърнищата и печелят малко територия за селското стопанство. Горе-долу от 70-те години това е силно развит начин за увеличение на земеделските земи, посочи експертът. – Пиковете на пожарите в тези територии са през 80-те и 90-те години. Тогава е имало много повече пожари, но просто не е имало хора със смартфони, за да ги запечатат. Пожарите, които са в момента, са най-големите за последните 7-8 години - факт. 2010 г. обаче е имало много по-големи пожари. 2003, 2004, 2001 г. също е имало по-големи пожари.”

Според Рашев настоящото положение не е нещо уникално.

“Трябва да сме честни, ако хората искаме да ядем това, което ядем, събитията от Амазония ще се случват пак. Това е реалността”, казва още Рашев, визирайки факта, че месното производство на земеделски култури и месо оказва огромно влияние върху световната хранителна промишленост.

Според него бразилският президент Жаир Болсонаро е прав, като казва, че Макрон политизира ситуацията. “Климатичните промени нямат нищо общо с въпросните пожари. Това не е някакво събитие, което се случва, защото има някаква много тежка суша в Бразилия и изведнъж всичката гора започва да гори“, коментира той.

Енергийната независимост на България е друга тема, която попадна във фокуса на разговора, след като Боян Рашев очерта десет стъпки за по-чиста енергия.

„Това, върху което България трябва да се съсредоточи, е да намали потреблението на невъзобновяеми енергийни източници, защото в България има огромна дупка между много голямо количество първична енергия, от която изкарваме страшно малко количество крайна енергия, като потребление на топлина, светлина и движение в домовете и колите ни. Това е така, защото в България потреблението до голяма степен зависи от електричество“, заяви Боян Рашев.

Управляващият партньор в Denkstatt България смята, че активното търсене и добив на газ в страната ни е от ключово значение за подобряване на енергийната среда на България.

Според него страната ни трябва да се възползва и от огромното количество природен газ, който минава транзитно към Западна Европа.

Защо пожарите в Бразилия не са чак такъв голям проблем и какви други мерки за енергийна независимост могат да се приложат в България, може да научите от видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 4 години
хахахаха, като ти гледам мисленето ти ще да си от *** дървета .... така че не се оплаквай !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 8
ivan.kostov.39
преди 4 години
Драгии пишещи и коментиращи. Колко дървета вие лично сте посадили? Бразилия разчистват гората за да изхранват хората. В България разчистват хората, за да възстановят гората. Кой процес е правилния според вас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
Whitestar
преди 4 години
Темите за екологичното равновесие все по-често ще ни притесняват, както на ниво околна среда, така и на ниво глобална икономика и икономически ефекти. За горите в Азия и Южна Америка трябва да има стратегия и управленски решения. Но така също, трябва да има икономическа политика по отношение на потреблението на суровини и горива. Цената на петрола в момента е много ниска и това ще ни изиграе лоша шега, след няколко десетилатия. Също, иновациите в областта на автомобилостроенето не са в оптималната си посока - с електрически батерии, а най-новите технологии в комуникациите са на път да увредят човечеството. Всичко това е плод на незаинтересованост и немърливост от страна на политикономическата система и нейните представители, в лицето глобалните управляващи. Сред нея битува приспивно, тенденциозно поведение, което е загърбило проблемите на природата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
dancho_o
преди 4 години
Те може да са традиционни, но тази година са с 80% повече от миналата година и с кой знае какъв процент повере спрямо преди 10 години. Тази гора, дава 20% от кислорода на планетата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 4 години
тоя в началото пишеш интересни неща, но по някое време явно и тоя взе парите и обърна плочата ...да, традиционни са... от има, нема 20-30 годишна традиция ! Демек са от човешка дейност! Щом изпада до аргументи от рода на че сега има смартфони и за това са по видими, смятай ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
KostadinovK
преди 4 години
Традиционни са пожарите, колкото е традиционнно изгарянето на гората за нови площи за добитъка. Отвори Google maps и ви колко е орязана гората.Преди време гледах един фермер с осем деца. Човека си каза - "Европа да ми плаща за да не горя гората.""Всичко е в нормално - каквото посееш, такова ще пожънеш"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още